РЕАЛИЗОВАН ДРУГИ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ КУРС „КАКО КОМУНИЦИРАТИ САВРЕМЕНУ НАУКУ?“

РЕАЛИЗОВАН ДРУГИ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ КУРС „КАКО КОМУНИЦИРАТИ САВРЕМЕНУ НАУКУ?“

У Научном клубу Центра за промоцију науке, од 15. до 17. децембра, другу годину заредом, успешно је реализован интензивни курс под називом „Како комуницирати савремену науку?“, намењен студентима мастер и докторских студија, као и младим истраживачима.

У оквиру тродневног интердисциплинарног курса „Како комуницирати савремену науку?“ полазници су добили прилику да науче како да разне облике отворене комуникације ставе у контекст данашње науке и њеног значаја за друштво. Ове године, од око две стотине пријављених, одабрано је њих двадесет петоро, међу којима су се нашли студенти докторских и мастер студија и истраживачи из области медицине, биологије, физике, метеорологије, етномузикологије, психологије, филологије и других научних дисциплина.

Аутор и реализатор курса, астрофизичар, писац и научни комуникатор, др Дарко Доневски докторирао је астрофизику и космологију на Универзитету Екс-Марсеј у Француској, а главна област његових истраживања је еволуција далеких галаксија. Тренутно предводи велики европски пројекат „Прашина у раном свемиру“ на институтима за астрофизику у Трсту и Варшави. Члан је тима који је недавно открио најудаљеније јато галаксија у космосу. Поред истраживања, дуги низ година се бави различитим облицима научне комуникације.

Током прва два дана курса др Доневски је говорио о глобалном значају научне комуникације, о томе како комуницирати науку ка јавности, али и о учешћу научника у великим међународним колаборацијама, планирању истраживања и аплицирању за научне грантове.

Уредник часописа Елементи Иван Умељић показао је на примерима издања Центра за промоцију науке на које начине је још могуће комуницирати науку, док су се путем видео снимка полазницима курса обратили и др Елена Милани са УЗЕ Бристол, која је представила визуелну анализу вакцинацијских кампања на друштвеним мрежама, као и др Владимир Лукић са Стивенс института за технологију из Њу Џерсија, који је говорио о научној комуникацији у међународном окружењу и о томе како изгледа бити предавач на америчком универзитету. Др Натали Старки из Краљевског хемијског друштва у Лондону припремила је занимљиво предавање о улози научне комуникације у планирању научне каријере.

Последњег дана, гости курса били су психолог, новинар и радијски водитељ Драган Илић и новинарка Ал Џазире Јелена Милутиновић, који су одржали обуку о излагању научних садржаја у медијима. У неформалној атмосфери дискутовало се о бројним занимљивим питањима, а учесници су настојали да на пријемчив и уверљив начин представе своја истраживања.

Фотографије: Ана Паунковић

Остале активности