REALIZOVAN DRUGI INTERDISCIPLINARNI KURS „KAKO KOMUNICIRATI SAVREMENU NAUKU?“

REALIZOVAN DRUGI INTERDISCIPLINARNI KURS „KAKO KOMUNICIRATI SAVREMENU NAUKU?“

U Naučnom klubu Centra za promociju nauke, od 15. do 17. decembra, drugu godinu zaredom, uspešno je realizovan intenzivni kurs pod nazivom „Kako komunicirati savremenu nauku?“, namenjen studentima master i doktorskih studija, kao i mladim istraživačima.

U okviru trodnevnog interdisciplinarnog kursa „Kako komunicirati savremenu nauku?“ polaznici su dobili priliku da nauče kako da razne oblike otvorene komunikacije stave u kontekst današnje nauke i njenog značaja za društvo. Ove godine, od oko dve stotine prijavljenih, odabrano je njih dvadeset petoro, među kojima su se našli studenti doktorskih i master studija i istraživači iz oblasti medicine, biologije, fizike, meteorologije, etnomuzikologije, psihologije, filologije i drugih naučnih disciplina.

Autor i realizator kursa, astrofizičar, pisac i naučni komunikator, dr Darko Donevski doktorirao je astrofiziku i kosmologiju na Univerzitetu Eks-Marsej u Francuskoj, a glavna oblast njegovih istraživanja je evolucija dalekih galaksija. Trenutno predvodi veliki evropski projekat „Prašina u ranom svemiru“ na institutima za astrofiziku u Trstu i Varšavi. Član je tima koji je nedavno otkrio najudaljenije jato galaksija u kosmosu. Pored istraživanja, dugi niz godina se bavi različitim oblicima naučne komunikacije.

Tokom prva dva dana kursa dr Donevski je govorio o globalnom značaju naučne komunikacije, o tome kako komunicirati nauku ka javnosti, ali i o učešću naučnika u velikim međunarodnim kolaboracijama, planiranju istraživanja i apliciranju za naučne grantove.

Urednik časopisa Elementi Ivan Umeljić pokazao je na primerima izdanja Centra za promociju nauke na koje načine je još moguće komunicirati nauku, dok su se putem video snimka polaznicima kursa obratili i dr Elena Milani sa UZE Bristol, koja je predstavila vizuelnu analizu vakcinacijskih kampanja na društvenim mrežama, kao i dr Vladimir Lukić sa Stivens instituta za tehnologiju iz Nju Džersija, koji je govorio o naučnoj komunikaciji u međunarodnom okruženju i o tome kako izgleda biti predavač na američkom univerzitetu. Dr Natali Starki iz Kraljevskog hemijskog društva u Londonu pripremila je zanimljivo predavanje o ulozi naučne komunikacije u planiranju naučne karijere.

Poslednjeg dana, gosti kursa bili su psiholog, novinar i radijski voditelj Dragan Ilić i novinarka Al Džazire Jelena Milutinović, koji su održali obuku o izlaganju naučnih sadržaja u medijima. U neformalnoj atmosferi diskutovalo se o brojnim zanimljivim pitanjima, a učesnici su nastojali da na prijemčiv i uverljiv način predstave svoja istraživanja.

Fotografije: Ana Paunković

Ostale aktivnosti