Kако остварити сарадњу науке и привреде

Kако остварити сарадњу науке и привреде

20. јануар 2014.[:]

Научници и привредници ће у Новом Саду од 3. до 7. фебруара заједно покушати да одговоре на један од највећих изазова српске науке.

Департман за математику и информатику Природно-математичког факултета у Новом Саду организује 99. eвропску студијску групу о индустрији (ESGI), од 3. до 7. фебруара. Овај скуп који повезује науку и привреду одржава се први пут у нашој земљи.

Научни скуп коме присуствују представници индустрије, академски истраживачи и докторанди из целог света има за циљ повезивање привредних и научних кругова и примену математике у решавању релевантних индустријских проблема.

Области које се обрађују у оквиру тимова састављених од математичара и представника привреде су, између осталих, фармација, медицина, процесирање хране, телекомуникације, агрикултура, транспорт и финансије.

Током времена, испоставило се да од ове врсте скупова велику корист имају и академска и привредна заједница: применом математичких алата и модела стиже се до значајног унапређења реалних индустријских проблема, а истовремено, академски истраживачи упућују се у актуелне изазове у области индустрије и технологије.

Студијске групе овог типа организују се широм света преко 50 година. Први пут је радионица оваквог садржаја одржана у Великој Британији 1968. године на Универзитету Оксфорд, а модел који је препознат као успешан примењен је затим у многим земљама.

Истражите више о регистрацији и детаљима ESGI: www.dmi.uns.ac.rs.

 

Остале активности