Састанак програмског одбора ECSITE-а у Бриселу

Састанак програмског одбора ECSITE-а у Бриселу

Центар за промоцију науке је, први пут од свог оснивања, укључен у рад програмског одбора ECSITE-а, највеће европске асоцијације научних центара и музеја

У Бриселу је, од 20. до 22. новембра, одржан састанак програмског одбора ECSITE-a, посвећен разматрању предлога и одабиру сесија за предстојећу конференцију која ће се од 3. до 7. јула 2020. одржати у Љубљани. ЦПН ће у наредне три године имати свог представника у програмском одбору пошто је Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, изабран за члана програмског одбора.

Годишње конференције асоцијације посвећене су разноврсним научним областима и садржајима којима се научни центри баве данас, од научне комуникације и СТЕМ образовања као оквирних, до специфичних и сложених тема попут климатских промена, вештачке интелигенције, мејкерс културе, псеудонауке. Програм конференције је подељен на више од 100 сесија, радионица и излагања важних говорника, који се паралелно дешавају. Претходно издање, одржано по први пут у историји ECSITE-а искључиво унутар једног научног центра – реновираног Експериментаријума у Хелерупу код Копенхагена – окупило је више од 1200 професионалаца из читаве Европе и већег дела света.

Фото: ECSITE

Од свог оснивања 2010, Центар је активни члан ECSITE-а, редовно присутан на годишњим конференцијама, уз учешће у неколико европских пројеката у којима наступа као члан асоцијације (попут пројеката Hypatia и ReTHINK, финансираних кроз програм Хоризонт 2020). ECSITE асоцијација настала је 1989. године и тренутно окупља око 320 институција и мањих организација из око 50 земаља света. Највећи број њих чине научни центри и музеји савременог и интерактивног типа. Поред Центра, једини члан асоцијације из Србије јесте Истраживачка станица Петница.

Остале активности