Sastanak programskog odbora ECSITE-a u Briselu

Sastanak programskog odbora ECSITE-a u Briselu

Centar za promociju nauke je, prvi put od svog osnivanja, uključen u rad programskog odbora ECSITE-a, najveće evropske asocijacije naučnih centara i muzeja

U Briselu je, od 20. do 22. novembra, održan sastanak programskog odbora ECSITE-a, posvećen razmatranju predloga i odabiru sesija za predstojeću konferenciju koja će se od 3. do 7. jula 2020. održati u Ljubljani. CPN će u naredne tri godine imati svog predstavnika u programskom odboru pošto je Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju, izabran za člana programskog odbora.

Godišnje konferencije asocijacije posvećene su raznovrsnim naučnim oblastima i sadržajima kojima se naučni centri bave danas, od naučne komunikacije i STEM obrazovanja kao okvirnih, do specifičnih i složenih tema poput klimatskih promena, veštačke inteligencije, mejkers kulture, pseudonauke. Program konferencije je podeljen na više od 100 sesija, radionica i izlaganja važnih govornika, koji se paralelno dešavaju. Prethodno izdanje, održano po prvi put u istoriji ECSITE-a isključivo unutar jednog naučnog centra – renoviranog Eksperimentarijuma u Helerupu kod Kopenhagena – okupilo je više od 1200 profesionalaca iz čitave Evrope i većeg dela sveta.

Foto: ECSITE

Od svog osnivanja 2010, Centar je aktivni član ECSITE-a, redovno prisutan na godišnjim konferencijama, uz učešće u nekoliko evropskih projekata u kojima nastupa kao član asocijacije (poput projekata Hypatia i ReTHINK, finansiranih kroz program Horizont 2020). ECSITE asocijacija nastala je 1989. godine i trenutno okuplja oko 320 institucija i manjih organizacija iz oko 50 zemalja sveta. Najveći broj njih čine naučni centri i muzeji savremenog i interaktivnog tipa. Pored Centra, jedini član asocijacije iz Srbije jeste Istraživačka stanica Petnica.

Ostale aktivnosti