Састанак пројекта RRING у Вилњусу

Састанак пројекта RRING у Вилњусу

Четврти радни састанак конзорцијума пројекта RRING одржан је 5. и 6. новембра у престоници Литваније – Вилњусу.

Редовно окупљање конзорцијума пројекта RRING одржано је у просторима локалних партнера – Научног савета Литваније и Универзитета у Вилњусу. Поред радног дела састанка, домаћини су организовали представљање дугогодишње образовно-научне традиције ове прибалтичке земље и обилазак Универзитета у Вилњусу који је најстарија високошколска установа у Источној Европи.

Састанак је протекао у разматрању актуелних тема и активности унутар пројекта, поготово у контексту тренутног прикупљања података, истраживања, интервјуисања и анкетирања кључних актера и протагониста ЕУ концепта Одговорног истраживања и иновација (Responsible research and Innovation RRI) и УН политике Циљеви одрживог развоја (Sustainable Development Goals SDGs).

Ова изузетно велика, глобална анализа података тренутно је у току у више од 50 земаља света, укључујући и Србију, и обухвата актере и појединце који делују на широком пољу науке и истраживања – доносиоци одлука, представници државних органа и институција, истраживачи, нво сектор, бизнис и индустрија. Истраживању се може приступити преко следећег линка.

Пројекат RRING је посвећен суштинској анализи, ширем друштвеном разумевању и дубљој имплементацији RRI концепта, са циљем мапирања, повезивања и оснаживања сродних глобалних пракси. Пројекат RRING истовремено тежи и да успостави заједничке критеријуме и номенклатуру са Циљевима одрживог развоја Уједињених нација.

 

Остале активности