Светски дан воде, 22. март

Светски дан воде, 22. март

22. март 2013.

ШТА ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ВОДЕ?

Широм света, 22. марта сваке године обележава се Светски дан воде у циљу подизања опште свести о значају свеже воде и одрживом управљању изворима пијаће воде.  Иницијатива за међународно обележавање Светског дана воде потекла је 1992. године  са конференције Уједињених нација под мотом „Животна средина и развој“, одржане у Рио де Жанеиру. Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света.

ШТА ЈЕ МЕЂУНАРОДНА ГОДИНА ВОДА?

На генералном заседању Уједињених нација 2010. одлучено је да наступајућа 2013. година буде Међународна година сарадње у области вода (International Year of Water Cooperation). Циљ ове иницијативе је отварање нових канала комуникације и сарадње по питању изазова који се јављају када је реч о управљању водамама и то у светлу повећаних затева у погледу доступности, алокације и одржавања извора свеже воде. У току Међународне године воде, током 2013. биће организовано више конференција и других догађаја широм света чији ће циљ бити промоција активности на свим нивоима у релевантним областима: образовању, култури, науци, у области превенције сукоба и у област етике. Велики догађаји поводом Међународне године сарадње у области вода најављени су у Паризу, средишту УНЕСКО-а, Њујорку, Таџикистану, Шведској и другим земљама.

КАКО СЕ ОВА МАНИФЕСТАЦИЈА ОБЕЛЕЖАВА У СРБИЈИ?

У Србији ће Међународну годину сарадње у области вода обележити Центар за промоцију науке. Серија научнопопуларних програма на тему очувања вода трајаће током целе године, a ЦПН, у партнерству са факултетима и научним институтима у земљи и иностранству, организује у 2013. години серију акција посвећених води. Једна од активности у оквиру обележавања Међународне године сарадње у области вода и Светског дана вода je и организација занимљивих предавања и радионица за децу на недавно реконструисаном броду лабораторији Аргус на тему екологије и историје пловидбе рекама Србије. Ова акција биће прилика да се и у сфери образовања, али и у јавности, прошире знања о води и њеном значају.

КОЛИКО ИМА ПИЈАЋЕ ВОДЕ НА СВЕТУ?

Вода покрива 71 одсто површине Земље. Процена је да на нашој планети 96,5 одсто водених површина чине океани, 1,7 одсто су подземне воде, док је исто толико залеђено у глечерима и леду на Гренланду и Антарктику. Остатак од 0,01 одсто воде налази се у ваздуху, пари, облацима и падавинама. Од читаве ове количине воде на Земљи, само 2,5 процената је пијаћа вода, где се 98,8 одсто налази у леду и подземним водама. Нешто мање од 0,3 одсто све пијаће воде је у рекама, језерима и у атмосфери, а још мања количина, свега 0,003 одсто воде, чини флаширана вода, биолошки тестирана и фабрички упакована. Преко милијарду људи нема никакав приступ пијаћој води. Преко три милијарде нема никакве санитарне услове. Због константног недостатка воде, свакодневно умре скоро пет хиљада људи.  

КОЛИКО ВОДЕ СЕ КОРИСТИ У ПРОИЗВОДЊИ?

За производњу једног килограма говедине, на пример, потребно је 15.400 литара воде, и то само за наводњавање пашњака. Међутим, индиректни начини употребе воде готово никада не улазе у крајњу рачуницу трошкова производње. Више од једне петине светских залиха воде одлази на усеве и производњу робе. Неравнотежа између количине воде и количине свеже воде је последица чињенице да је 97 одсто укупне воде слано, дакле, не може се користити за производњу хране нити за пиће. Загађење и употреба воде директно утичу на глобалну економију. Наиме, вода се скоро никада не узима у обзир када се планирају економски и еколошки трошкови производње.

КОЈЕ СУ НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ОБЛАСТИ НА ПЛАНЕТИ ПО ПИТАЊУ ВОДА?

Блиски исток је најсувљи део Земље, са највећим бројем пресушених извора. Према извештају Организације Уједињених нација за храну и земљорадњу, земље са најограниченијим обновљивим извором вода, као што су Израел, Бахреин, Јордан, Уједињени Арапски Емирати, Појас Газе, Кувајт, Катар и друге, суочавају се са критичном ситуацијом када су извори воде у питању. Овај део планете има најниже бројке у погледу потрошње воде по глави становника.

Остале активности