Такмичење у састављању Рубикове коцке

Такмичење у састављању Рубикове коцке

21. март 2013.[:]

 

Oтворено првенство у састављању Рубикове коцке под називом Serbian Open 2013 одржаће се у  суботу и недељу, 23. и 24. марта, у Tржном центру Делта сити у Београду[:]

Сваки седми човек на планети играо се Рубиковом коцком. Више од обичне играчке, Рубикова коцка је прешла све границе на мапи, стекла популарност међу стотинама милиона верних играча и надахнула три генерације научника, математичара и уметника. Постоји 43.252.003.274.489.856.000 могућих комбинација Рубикове коцке, од којих се свака може решити са највише двадесет окретања.

Прво такмичење у састављању Рубикове коцке одржано је 1982. године у Будимпешти, а оно је касније инспирисало бројне националне и интернационалне шампионате. Serbian Open 2013, oтворено првенство у састављању Рубикове коцке, одржаће се у суботу и недељу, 23. и 24. марта, у Тржном центру Делта сити у Београду.

На овогодишњем такмичењу у Београду учествоваће више од 60 такмичара из десет земаља, који ће се надметати у разним дисциплинама. Организатор такмичења је Драган Окановић уз подршку Центра за промоцију науке.

Прошле године, међународно такмичење организовано је у оквиру манифестације „Мај месец математике“, коју су у сарадњи са бројним партнерима покренули Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ, а победник је био Бенце Хунор Бозинг (Benze Hunor Bózsing) из Мађарске, који је у најбољем кругу сложио коцку за невероватних 10,15 секунди.

Рубикова коцка је механичка играчка, коју је 1974. године изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик. Састављена је од 26 мањих пластичних коцкица које се врте око средишњег језгра. Осим што се сматра за најпродаванију играчку на свету, Рубикова коцка, поред забаве коју пружа састављање, представља логички и математички изазов.

Остале активности