Завршен летњи ДНК

Завршен летњи ДНК

Десети по реду Дечји научни камп завршио се великом научном конференцијом, уз представљање изузетних истраживачких резултата

Дечји научни камп, десети по реду, завршио се 26. јула, са великом научном конференцијом у Научном клубу Београд. Програм је трајао две недеље, и одвијао на две локације – Научни клуб Београд и Бајфордова шума. Ове године, камп је носио име ”Шума великих питања”, а заједно са децом између 8 и 12 година осмислили смо и извели права научна истраживања на терену.

Деца су, након првог уводног дана у Научном клубу, провелa три дана у Бајфордовој шуми. Ова оаза природе у центру Београда предиван је локалитет за разноврсна истраживања – од очигледно биолошких, преко физичких и хемијски, па до психолошких и педагошких. Деца су се поделила у пет тимова сваке седмице, и уз помоћ стручних научних демонстратора и комуникатора, спровели своје истраживачке пројекте у дело.

Истраживања су била бројна и разноврсна: један тим пошао је у потрагу за одговором „Како су биљке у Бајфордовој шуми прилагођене  средини?“ Они су узимали листиће са биљака различитих висина, направили каталог, а потом извлачили пигменте и поредили разлике у њиховим количинама; једна екипа испитивала је физичке и хемијске параметре шуме на различитим локацијама – температуру, ниво буке, осветљење,  интензитет магнетног поља, ваздушни притисак, pH вредност воде и земљишта.. Потом су направили леп преглед оваквих параметара мапиран на макети.

Друштвењаци су испитивали како деца виде игралишта у шуми. Које су им то справе интересантне, а које не? Где смеју да се играју? Имају ли тајна места? На основу ових података конструисали су макету идеалног игралишта у Бајфордовој шуми. Други су истраживли навике људи у шуми, и направили сјајан едукативни видео материјал, из ког смо сви могли по нешто да научимо.

Последњи дан сваког од два циклуса одржали смо велику научну конференцију, на којој су тимови представљали своја истраживања. Сала је била препуна званица, што родитеља и пријатеља, али и неких наших научника и младих истраживача, који су са поносом гледали на нове, долазеће генерације младих научника.

Остале активности