Završen letnji DNK

Završen letnji DNK

Deseti po redu Dečji naučni kamp završio se velikom naučnom konferencijom, uz predstavljanje izuzetnih istraživačkih rezultata

Dečji naučni kamp, deseti po redu, završio se 26. jula, sa velikom naučnom konferencijom u Naučnom klubu Beograd. Program je trajao dve nedelje, i odvijao na dve lokacije – Naučni klub Beograd i Bajfordova šuma. Ove godine, kamp je nosio ime ”Šuma velikih pitanja”, a zajedno sa decom između 8 i 12 godina osmislili smo i izveli prava naučna istraživanja na terenu.

Deca su, nakon prvog uvodnog dana u Naučnom klubu, provela tri dana u Bajfordovoj šumi. Ova oaza prirode u centru Beograda predivan je lokalitet za raznovrsna istraživanja – od očigledno bioloških, preko fizičkih i hemijski, pa do psiholoških i pedagoških. Deca su se podelila u pet timova svake sedmice, i uz pomoć stručnih naučnih demonstratora i komunikatora, sproveli svoje istraživačke projekte u delo.

Istraživanja su bila brojna i raznovrsna: jedan tim pošao je u potragu za odgovorom „Kako su biljke u Bajfordovoj šumi prilagođene  sredini?“ Oni su uzimali listiće sa biljaka različitih visina, napravili katalog, a potom izvlačili pigmente i poredili razlike u njihovim količinama; jedna ekipa ispitivala je fizičke i hemijske parametre šume na različitim lokacijama – temperaturu, nivo buke, osvetljenje,  intenzitet magnetnog polja, vazdušni pritisak, pH vrednost vode i zemljišta.. Potom su napravili lep pregled ovakvih parametara mapiran na maketi.

Društvenjaci su ispitivali kako deca vide igrališta u šumi. Koje su im to sprave interesantne, a koje ne? Gde smeju da se igraju? Imaju li tajna mesta? Na osnovu ovih podataka konstruisali su maketu idealnog igrališta u Bajfordovoj šumi. Drugi su istraživli navike ljudi u šumi, i napravili sjajan edukativni video materijal, iz kog smo svi mogli po nešto da naučimo.

Poslednji dan svakog od dva ciklusa održali smo veliku naučnu konferenciju, na kojoj su timovi predstavljali svoja istraživanja. Sala je bila prepuna zvanica, što roditelja i prijatelja, ali i nekih naših naučnika i mladih istraživača, koji su sa ponosom gledali na nove, dolazeće generacije mladih naučnika.

Ostale aktivnosti