Жива теорема

Жива теорема

Ново издање ЦПН-а, ”Жива теорема” Седрика Виланија, представљено 29. априлаје у Галерији САНУ 

Математичар Седрик Вилани ( Cédric Villani) jе модерни jунак Р епублике Француске. Као jедан од наjталентованиjих математичара данас, Вилани се ухватио у коштац са наjтежим проблемима у областима диференциjалних jедначина и математичке физике.

За своjе резултате jе 2010. добио Филдс ову медаљу, наjвеће признање коjе математичар може да добиjе, а додељуjе се сваке четврте године. Захваљуjући подршци Француског института, Вилани jе први актуелни носилац Филдсове медаље коjи jе посетио Србиjу.

У оквиру „Маjа месеца математике”, ЦПН и МИ САНУ су обjавили њег ову књигу „Жива теорема”, коjа jе међу Французима изазвала велико интересовање. Књигу је превела Анђа Петровић, а дело је објављено у едицији Матметика у којој је прошле године објављена научнопопуларна књига немачког математичара Гинтера Циглера.

На промоцији у Галерији САНУ, 29. априла, непосредно пред Свечано отварање „Маја месеца математике“ гостовао је сам Вилани, а ред приликом потписивања књиге се протегао десетинама метара. Промоцију је посетио изузетно велики број посетилаца.

Остале активности