Živa teorema

Živa teorema

Novo izdanje CPN-a, ”Živa teorema” Sedrika Vilanija, predstavljeno 29. aprilaje u Galeriji SANU 

Matematičar Sedrik Vilani ( Cédric Villani) je moderni junak R epublike Francuske. Kao jedan od najtalentovanijih matematičara danas, Vilani se uhvatio u koštac sa najtežim problemima u oblastima diferencijalnih jednačina i matematičke fizike.

Za svoje rezultate je 2010. dobio Filds ovu medalju, najveće priznanje koje matematičar može da dobije, a dodeljuje se svake četvrte godine. Zahvaljujući podršci Francuskog instituta, Vilani je prvi aktuelni nosilac Fildsove medalje koji je posetio Srbiju.

U okviru „Maja meseca matematike”, CPN i MI SANU su objavili njeg ovu knjigu „Živa teorema”, koja je među Francuzima izazvala veliko interesovanje. Knjigu je prevela Anđa Petrović, a delo je objavljeno u ediciji Matmetika u kojoj je prošle godine objavljena naučnopopularna knjiga nemačkog matematičara Gintera Ciglera.

Na promociji u Galeriji SANU, 29. aprila, neposredno pred Svečano otvaranje „Maja meseca matematike“ gostovao je sam Vilani, a red prilikom potpisivanja knjige se protegao desetinama metara. Promociju je posetio izuzetno veliki broj posetilaca.

Ostale aktivnosti