CPN predstavio Elemente

CPN predstavio Elemente

U četvrtak, 25. juna, u prodaju je izašao prvi domaći ilustrovani časopis za promociju nauke „Elementi

_MMM1044

Centar za promociju nauke organizovao je u Medija centru, u četvrtak, 25. juna, u 12 časova, konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen prvi domaći ilustrovani časopis za promociju nauke ”Elementi”.

Na konferenciji je govorio dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, urednik ”Elemenata”, Slobodan Bubnjević, kao i koordinator Grupe za izdavaštvo CPN, Ivan Umeljić.

Nakon četiri godine iskustva u organizaciji naučnopopularnih manifestacija, saradnje sa medijima i izveštavanja o nauci, Centar za promociju nauke je pokrenuo časopis za promociju nauke. Počev od 25. juna 2015. godine, “Elementi” izlaze dvomesečno, na 108 strana, u izdanju Centra za promociju nauke, sa idejom da postanu nova platforma za celoživotno učenje i jedno drugačije razumevanje sveta.

_MMM0947

_MMM0975

Časopis “Elementi” okuplja naučnopopularne autore i naučne novinare iz više domaćih i regionalnih medijskih kuća. Mada obrađuje aktuelna zbivanja i naučna saznanja, sadržaj je pisan lepim jezikom, jasno i uzbudljivo. Originalne ilustracije domaćih crtača čine ga ne samo lepim, nego i jedinstvenim na domaćem tržištu.

Na konferenciji za štampu, novinarima se obratio dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: „Veliko je zadovoljstvo da obeležimo početak nečeg zaista velikog. Kao neko ko je odrastao uz „Galaksiju“, siguran sam da je došlo vreme da napravimo nešto novo za klince.“

„Ovo je časopis koji ima punu podršku države, koja prepoznaje zbog čega je ovo izdanje važno za sve nas. Bez naučne pismenosti ne možemo reći da smo u potpunosti pismeni“, objašnjava ministar Verbić.

„Čini nam se da su „Elementi“ bitno drugačiji od onoga što se nudi na kioscima“, rekao je Slobodan Bubnjević, urednik „Elemenata“.

_MMM0992

_MMM0908

„Tokom pripreme ovog časopisa, vodili smo računa o nekoliko elemenata. Pre svega vodili smo računa o izboru tema. Drugi važan element su sami autori, među kojima su i kolege iz regiona. Treći bitan element je ilustracija časopisa, koju su radili neki od najboljih domaćih umetnika. Četvrta stvar o kojoj vodimo računa je recezentski odbor časopisa. Peti element je naše duboko uverenje da je građanima Srbije ovo potrebno“, dodao je Bubnjević.

„Širenje naučne kulture je javni interes koji Centar za promociju nauke zastupa“, naveo je Ivan Umeljić, koordinator Grupe za izdavaštvo CPN.

„Postoji zjapeći jaz između prirodnih nauka s jedne strane, i humanističkih nauka i umetnosti s druge strane. Časopis „Elementi“ ima misiju da pomiri ove dve strane“, dodaje Umeljić.

„Uređivački koncept je takav da sredstvima humanističkih nauka i umetnosti pojašnjavamo naučne koncepte. Tekstovi su visoko stilizovani, raznovrsni, privlačni i raskošno ilustrovani. „Elementi“ nas podsećaju zašto je nauka važna“, završava Umeljić.

_MMM0972

Istražite više o pretplati na Elemente

Istražite više o Elementima

Ostale aktivnosti