Žene u nauci

Žene u nauci

U okviru manifestacije „Dani budućnosti“, Centar za promociju nauke organizovao je skup „Žene u nauci“ 

U okviru manifestacije „Dani budućnosti: Robotika„, CPN je u sredu 26. septembra 2012. organizovao skup pod nazivom Žene u nauci.

Skup je organizovan u sali za predavanja u Galeriji Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici 5, tokom trajanja Velike izložbe robota.

Skup je održan trećeg dana ovog festivala, a na njemu se okupio značajan broj žena koje učestvuju kako u donošenju odluka, tako i u naučno-istraživačkom radu u Srbiji.

Program skupa je podrazumevao više izlaganja, kao i otvorenu diskusiju na kojoj se raspravljalo o položaju naučnica u Srbiji. Cilj okruglih stolova je bio da se otvori diskusija o učešću žena u nauci i tehnologiji i da se poveća zainteresovanost srednjoškolki za izbor naučnih i tehničkih zanimanja.

Kako navode u organizaciji Jednake mogućnosti, žene u Srbiji čine 52 odsto stanovništva i njihov potencijal je ogroman resurs. Obaveštene, motivisane i osnažene da se aktivno razvijaju i iskoriste prednosti ovakvog izbora, žene mogu preskočiti mnoge rodne i ekonomske jazove i uključiti se u novu e-ekonomiju i društvo znanja. Svaki napredak u ovom polju je od neprocenjive koristi za celo društvo.

Prepodnevni okrugli sto bio je posvećen ženama ekspertkinjama u nauci i tehnologiji u Srbiji i pokušao je da kroz inspirativne primere ponudi uzore za buduće stručnjakinje/naučnice. One su probile postojeće rodne barijere i uspele u prostoru koji pretežno pripada muškom polu.

Drugi okrugli sto bio više okrenut izazovima u karijeri naučnice i stoga je nazvan „Od devojčice do naučnice – put i prepreke“ ili „Kako motivisati devojčice za izbor tehničkih zanimanja“. On je otvorio diskusiju o učešću žena u nauci i tehnologiji, njihovoj zastupljenosti i u studiranju i u nastavnom kadru i rukovodećim strukturama u okviru Univerziteta, naučnim ustanovama i privredi i predložio plan aktivnosti u cilju unapređivanja postojećeg stanja.

Ostale aktivnosti