Svetski dan voda

Svetski dan voda

Povodom Svetskog dana voda, CPN 22. marta organizovao seriju radionica i predavanja na brodu laboratoriji Argus

U okviru obeležavanja Međunarodne godine saradnje u oblasti voda, Centar za promociju nauke je posebnu pažnju posvetio ovogodišnjem Svetskom danu voda. Tako je 22. marta na nedavno remontovanom brodu laboratoriji Argus organizovana serija radionica i predavanja na temu voda.

I dok je, uprkos martu, na Dunavskom pristaništu padao sneg, u toploj laboratoriji broda Argus organizovane su radionice za školsku decu, na kojima su učenici imali priliku da se sretnu sa raznim hemijskim i biološkim ogledima.

U popodnevnim satima, na Argusu je organizovana serija od tri predavanja za studente. Prva dva je održala Gordana Karović iz Muzeja nauke i tehnike, koja je pričala o istoriji plovidbe na rekama Srbije. Nakon toga, Mirjana Božić sa Instituta za fiziku u Zemunu održala je predavanje o Andersenovim bajkama, Dunavu i fizici.

Svetski dan voda se 22. marta svake godine obeležava u cilju podizanja opšte svesti o značaju sveže vode i održivom upravljanju izvorima pijaće vode. Ove godine jubilej je od posebnog značaja budući da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila da 2013. bude posvećena koordinaciji svih tema u vezi sa pitanjima voda.

 

Ostale aktivnosti