Ja volim Dunav

Ja volim Dunav

26. jun 2013.[:]

Manifestacijom Ja volim Dunav, koja će na Trgu Republike biti otvorena 20. juna, u 18 časova, Centar za promociju nauke obeležava međunarodni Dan Dunava. Izložba će trajati do 30. juna.

Obeležavanje Dana Dunava počelo je 2004. godine potpisivanjem Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kada se svih 14 zemalja u slivu ove reke obavezalo da će se svojim zalaganjem podići svest javnosti o tome koliko su reke važan civilizacijski element. Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), koju čine predstavnici svih zemalja dunavskog sliva, idejni je tvorac ove proslave koja ujedinjuje preko 80 miliona stanovnika dunavskog regiona.

Osim što podstiče saradnju 14 evropskih zemalja, Dan Dunava predstavlja jednu od najvećih svetskih proslava koje za cilj imaju promociju čistijeg, bezbednijeg i lepšeg rečnog toka, kao i efikasnije korišćenje vodenih resursa.

Centar za promociju nauke će manifestacijom Ja volim Dunav tokom deset dana građanima Beograda na interesantan način približiti ideju o značaju reke na kojoj se njihov grad nalazi. Osim što će biti u prilici da posete otvorenu izložbu inspirativnih fotografija Dunava, čuvenog srpskog fotografa Dragoljuba Zamurovića, posetioci uličnog paviljona Centra za promociju nauke, koji će biti postavljen na Trgu Republike, moći će da učestvuju u radionicama koje će za temu imati Dunav kroz aspekte biologije, fizike, arheologije… Pored toga, mnogi eminentni srpski naučnici će odvojiti svoje vreme kako bi građanima odgovarali na pitanja i razgovarali o svom naučnoistraživačkom radu.

 

Svečano otvaranje:

Četvrtak, 20. jun, 18 časova

–       Dragana Milovanović, Republička direkcija za vode, šef Odseka za strateško planiranje i upravljanje i međunarodnu saradnju

–       Dragoljub Zamurović, autor izložbe fotografija

–       Aleksandra Drecun, direktorka CPN-a   


Program:

Radionice:

 

–     „Tok Dunava“ – Učesnici će iscrtavati tok Dunava na kartonima dimenzija 70×100cm. Nakon devetodnevne radionice, svi crteži će biti spojeni za Dan Dunava, 29. juna, i sklopljeni u jedinstvenu sliku toka druge najveće evropske reke.

–       „Ispitivanje pH vrednosti vode“ – Prolaznici će raditi brzi pH test vode, a zatim i test primera zagađene vode (kisela i bazna sredina).

–    „Biodiverzitet Dunava“ – Igrajući igru uklapanja kartica slika biljaka i  životinja sa slikom sliva Dunava, prolaznici će moći da se upoznaju sa različitim biljnim i životinjskim vrstama koje žive na ovoj reci.

„Život na Dunavu“ – Učesnici radionica na mapi sliva Dunava u Srbiji obeležavaće istorijske i arheološke znamenitosti, i upoznavati se sa njihovim glavnim obeležjima.

„Hidroturbina“ – Uz pomoć jednostavnih elemenata posetioci izrađuju hidroturbinu, i uče o pretvaranju potencijalne u kinetičku energiju.

„Arheologija i Dunav“  – Učesnici će od gline praviti reprodukcije figura iz arheoloških nalazišta: Vinča, Viminacijum, Lepenski vir.

„Život u kapljici vode“ – Posetioci će imati priliku da pod mikroskopima otkriju zanimljive oblike života za koje nisu ni pretpostavljali da postoje u vodi.

Izložba: „Ja volim Dunav“

Autor: Dragoljub Zamurović

 

Vizuelni element Dana Dunava 2013. predstavlja izložba izuzetnih fotografija Dunava i njegovog priobalja iz vazduha, rad čuvenog srpskog fotografa Dragoljuba Zamurovića, koji je svoju izložbu besplatno ustupio građanima Beograda, Srbije i Podunavlja.

Naučnik uživo: U određenim terminima građani će imati priliku da popričaju sa naučnicima koji se bave Dunavom o njihovom naučnoistraživačkom radu.

 

–       Prof. Miomir Paunović, Dunavske ekspedicije

Nedelja, 23.06. 18-19 časova

–       Dr Nenad Tasić, Vinčanska kultura na Dunavu 

Subota, 29.06. 18-19 časova

Istražite više o Danu Dunava na sajtu http://godinavode.cpn.rs/

Ostale aktivnosti