CPN na sastanku Programskog odbora ECSITE-a

CPN na sastanku Programskog odbora ECSITE-a

Predstavnik Centra za promociju nauke je učestvovao u radu programskog odbora ECSITE-a, najveće evropske asocijacije naučnih centara i muzeja

U Briselu je, od 6. do 8. decembra, održan sastanak Programskog odbora ECSITE-a, posvećen razmatranju predloga i odabiru sesija za predstojeću godišnju konferenciju koja će se, početkom juna 2022. godine, održati u Hajlbronu, u Nemačkoj. Programski odbor čine predstavnici petnaest organizacija – članica asocijacije, uključujući i Dobrivoja Laleta Erića, rukovodioca Sektora za međunarodnu saradnju CPN-a.

Godišnje konferencije asocijacije posvećene su raznovrsnim naučnim oblastima i sadržajima kojima se naučni centri bave danas, od naučne komunikacije i STEM obrazovanja kao okvirnih, do specifičnih i složenih tema poput klimatskih promena, veštačke inteligencije, lažnih vesti i pseudonauke, i mnogih drugih. Program konferencije je podeljen na oko 100 sesija, radionica i govora, koji se paralelno dešavaju. Prethodna dva izdanja konferencije su, usled pandemije virusa korone, održana u isključivom virtuelnom formatu.

ECSITE asocijacija nastala je 1989. godine i trenutno okuplja 315 institucija i manjih organizacija iz oko 50 zemalja sveta. Najveći broj njih čine naučni centri i muzeji savremenog i interaktivnog tipa. Centar je aktivni član ECSITE-a od svog osnivanja 2010, i učestvuje u većem broju evropskih projekata kojima asocijacija rukovodi ili u koje uključuje svoje članove. Trenutno su aktuelna četiri projekta finansirana kroz program Horizont 2020: ReTHINK, SocKETs, SALL i TechEthos. Pored Centra, jedini član asocijacije iz Srbije trenutno je Istraživačka stanica Petnica.

Ostale aktivnosti