Чекајући ледено доба

Чекајући ледено доба

6. фебруар 2014.[:]

Нова научнопопуларна трибина Центра за промоцију науке „Доба екстрема – шта се догађа с климом“, у Великој сали Студентског културног центра, у среду, у 19 часова

На првој овогодишњој научнопопуларној трибини Центра за промоције науке, у среду, 12. фебруара, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а говориће се о климатским променама и добу учесталих екстрема као што су поплаве, суше и сличне непогоде. Улаз на трибину је слободан.

О глобалном загревању планете говориће наши најпознатији климатолози, астрономи и еколози. Учесници ће се посебно осврнути на питања прилагођавања на климатске промене, посебно кад је реч о свакодневици и чињеници да је глобално загревање већ утицало на цене хране на локалној пијаци.

Највећи научни ауторитет по питању климатских промена, тело Уједињених нација познато као Међувладин панел о климатским променама (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change), јесенас je објавио дуго најављивани документ који је до сада најтачнија међународна научна студија о стању климатских промена, о физичкој основи феномена и предикцијама раста температуре.

Са вероватноћом већом од 66 одсто, научници у овом извештају тврде и да већина климатских модела показује како ће раст температуре бити већи за чак два степена Целзијуса до краја 2100. године, а вероватно постоје и гори сценарији. То је врло конкретан податак који све који су иоле упућени у ову тему може само да додатно узнемири.

 

 

Учесници:

 

  • Даница Спасова, Републички хидрометеоролошки завод Србије
  • Др Владимир Ђурђевић, Институт за метеорологију Физичког факултета, Универзитет у Београду
  • ​Др Снежана Радуловић, ПМФ, Универзитет у Новом Саду​
  • Др Милан М. Ћирковић, Астрономска опсерваторија Београд

 

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН

Остале активности