Čekajući ledeno doba

Čekajući ledeno doba

6. februar 2014.[:]

Nova naučnopopularna tribina Centra za promociju nauke „Doba ekstrema – šta se događa s klimom“, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, u sredu, u 19 časova

Na prvoj ovogodišnjoj naučnopopularnoj tribini Centra za promocije nauke, u sredu, 12. februara, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a govoriće se o klimatskim promenama i dobu učestalih ekstrema kao što su poplave, suše i slične nepogode. Ulaz na tribinu je slobodan.

O globalnom zagrevanju planete govoriće naši najpoznatiji klimatolozi, astronomi i ekolozi. Učesnici će se posebno osvrnuti na pitanja prilagođavanja na klimatske promene, posebno kad je reč o svakodnevici i činjenici da je globalno zagrevanje već uticalo na cene hrane na lokalnoj pijaci.

Najveći naučni autoritet po pitanju klimatskih promena, telo Ujedinjenih nacija poznato kao Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change), jesenas je objavio dugo najavljivani dokument koji je do sada najtačnija međunarodna naučna studija o stanju klimatskih promena, o fizičkoj osnovi fenomena i predikcijama rasta temperature.

Sa verovatnoćom većom od 66 odsto, naučnici u ovom izveštaju tvrde i da većina klimatskih modela pokazuje kako će rast temperature biti veći za čak dva stepena Celzijusa do kraja 2100. godine, a verovatno postoje i gori scenariji. To je vrlo konkretan podatak koji sve koji su iole upućeni u ovu temu može samo da dodatno uznemiri.

 

 

Učesnici:

 

  • Danica Spasova, Republički hidrometeorološki zavod Srbije
  • Dr Vladimir Đurđević, Institut za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu
  • ​Dr Snežana Radulović, PMF, Univerzitet u Novom Sadu​
  • Dr Milan M. Ćirković, Astronomska opservatorija Beograd

 

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN

Ostale aktivnosti