Doktorati u EU info centru

Doktorati u EU info centru

U četvrtak, 2. februara održano je prvo predstavljanje novog izdanja Centra za promociju nauke – knjige „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“, u prostorijama EU info centra[:]

_MMM6089

FOTO: Milovan Milenković

U četvrtak 2. februara, u prostorijama EU info centra, Centar za promociju nauke održao je prvo javno predstavljanje i promociju izdanja „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“. U prepunoj sali, medijima i gostima su se obratili autori i urednici izdanja Nikola Zdravković i Ivan Umeljić, a publici je bio prikazan i animirani promotivni film čiji je autor Bojan Živojinović, a za koji je muziku napravio Saša Ranković.

_MMM6105

FOTO: Milovan Milenković

Knjigu čine prozni eseji i originalne ilustracije inspirisani doktorskim disertacijama – verovatno najmanje čitanim naučnim radovima u karijeri svakog istraživača. „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“ su, kako ga opisuju autori, eksperiment u naučnoj komunikaciji u kome su učestvovala dva tekstopisca iz Centra za promociju nauke, 11 ilustratora iz pet država i 11 doktora nauka koji su svoje disertacije odbranili u Srbiji u poslednjih pet godina.

_MMM6109

FOTO: Milovan Milenković

Ivan Umeljić je govorio o pozadini nastanka knjige, i o tome koje su to ideje iz sveta naučne komunikacije bile vodič u njenom osmišljavanju. Predstavljanje je zatvorio kratkim predstavljanjem tri od 11 eseja, a posebno načinima na koje su teme doktorata inspirisale tekstove i ilustracije. Nikola Zdravković je predstavio saradnike na knjizi i autore doktorata, koji su danas zaposleni na fakultetima i institutima širom Srbije.

Ostale aktivnosti