Drugi radni sastanak projekta LOESS

Drugi radni sastanak projekta LOESS

Centar za promociju nauke učestvovao je na drugom radnom sastanku projekta LOESS, koji je održan u Breši, Italija, od 11. do 13. marta 2023.

Trogodišnji projekat LOESS, započet u junu 2023. i finansiran kroz EU program Horizont Evropa, fokusira se na podizanje znanja i razumevanja zdravlja i očuvanja zemljišta kroz operativni obrazovni ekosistem društvenih aktera. 

Projekat predvodi Wissenschaftsladen / Science Shop Bonn iz Nemačke, uz učešće 20 partnerskih organizacija iz čitave Evrope. Centar za promociju nauke u okviru ovog projekta rukovodi radnim paketom posvećenim podizanju kapaciteta i vođenju promotivnih kampanja ka različitim društvenim i ciljnim grupama.

Cilj projekta je da se zajednički pruži pregled trenutnog nivoa znanja o zemljištu na različitim nivoima obrazovanja, uz razvijanje i testiranje raznovrsnih nastavnih programa i materijala, uključujući i atlas obrazovanja o zemljištu.

Projekat, koji će trajati do maja 2026, otpočeo je inicijalnim okupljanjem konzorcijuma u Bonu, koje je bilo posvećeno povezivanju partnera i diskusiji o očekivanjima i zajedničkoj viziji glavnih projektnih pitanja, kao i planiranju predstojećih koraka ka realizaciji ambicioznih ciljeva.

Na drugom radnom sastanku, održanom u Breši, diskutovano je o različitim aspektima obrazovnih materijala koji se tiču zemljišta, sa fokusom na saznanja koja su do sada prikupljena. Učesnici su istakli značaj analize trenutnog stanja obrazovnih resursa o zemljištu na svim nivoima obrazovanja, od osnovih škola do univerziteta, i njihovog usaglašavanja sa potrebama i izazovima savremenog sveta. Definisani su dalji koraci u istraživanju potreba nastavnika i učenika u ovoj oblasti. 

U narednom periodu članovi konzorcijuma radiće na istraživanju načina kako obrazovni materijali mogu da se prilagode da bi se bavili globalnim problemima, ali i lokalnom perspektivom zdravlja zemljišta. Takođe, aktivno će se raditi na povezivanju sa drugim Horizont Evropa (Horizon Europe) projektima koji su deo Mission Soil inicijative Evropske komisije.

Ostale aktivnosti