Европски ђачки парламент

Европски ђачки парламент

Покренут од стране Wissenschaft im Dialog из Берлина, пројекат „Европски ђачки парламент“ има за циљ јачање дијалога између ученика узраста 16 до 19 година и научних истраживача у Европи

Ђачки парламент, u организацији Центра за промоцију науке, одржан је од петка 8. новембра до недеље 10. новембра 2013. године, у Народној скупштини Републике Србије.

У периоду од три дана, ученици су се упознали са парламентарним процесима одлучивања кроз симулацију рада скупштине. Бавећи се различитим научним аспектима теме „Будућност нашег града“, средњошколци су припремили финалну парламентарну дебату кроз рад у групама и стручне расправе. Током три дана ученици су активно радили на проналажењу решења за сваку подтему у пет радних група, уз бесплатно учешће.

Око 2000 ученика из целе Европе ће учествовати у 20 националних парламената. Сто одабраних ће имати прилику да учествује на завршном Европском ђачком парламенту, који ће се одржати током Конференције Европског научног форума (Euroscience Open Forum Conference) у Копенхагену 2014, а изабрани представници Србије, победници дебате у Народној скупштини, су: Софија Јовановић, Јелена Глишић, Богдан Радичевић, Лазар Булић и Вања Гођевац.

Европски ђачки парламент се спроводи у 17 европских земаља. Пројекат је финансиран од стране Фондације „Роберт Бош“ (Robert Bosch Foundation), а организатор у Србији је Центар за промоцију наукe.

За више информација погледајте: student-parliaments.eu

Остале активности