Evropski đački parlament

Evropski đački parlament

Pokrenut od strane Wissenschaft im Dialog iz Berlina, projekat „Evropski đački parlament“ ima za cilj jačanje dijaloga između učenika uzrasta 16 do 19 godina i naučnih istraživača u Evropi

Đački parlament, u organizaciji Centra za promociju nauke, održan je od petka 8. novembra do nedelje 10. novembra 2013. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U periodu od tri dana, učenici su se upoznali sa parlamentarnim procesima odlučivanja kroz simulaciju rada skupštine. Baveći se različitim naučnim aspektima teme „Budućnost našeg grada“, srednjoškolci su pripremili finalnu parlamentarnu debatu kroz rad u grupama i stručne rasprave. Tokom tri dana učenici su aktivno radili na pronalaženju rešenja za svaku podtemu u pet radnih grupa, uz besplatno učešće.

Oko 2000 učenika iz cele Evrope će učestvovati u 20 nacionalnih parlamenata. Sto odabranih će imati priliku da učestvuje na završnom Evropskom đačkom parlamentu, koji će se održati tokom Konferencije Evropskog naučnog foruma (Euroscience Open Forum Conference) u Kopenhagenu 2014, a izabrani predstavnici Srbije, pobednici debate u Narodnoj skupštini, su: Sofija Jovanović, Jelena Glišić, Bogdan Radičević, Lazar Bulić i Vanja Gođevac.

Evropski đački parlament se sprovodi u 17 evropskih zemalja. Projekat je finansiran od strane Fondacije „Robert Boš“ (Robert Bosch Foundation), a organizator u Srbiji je Centar za promociju nauke.

Za više informacija pogledajte: student-parliaments.eu

Ostale aktivnosti