genderSTE

genderSTE

genderSTE je mreža kreatora politike i stručnjaka posvećenih promovisanju pravednije zastupljenosti žena i bolje integracije rodne analize u istraživanju i inovacijama.

genderSTE mreža širi najsavremenije saznanja o strukturnoj promeni institucija i o metodama za rodne analize u istraživanju. Cilj je unapređenje stanja znanja u specifičnim oblastima: gradovima, saobraćaju, energetici, klimi i industrijskim inovacijama. Članovi genderSTE predstavljaju organe vlasti, istraživačke organizacije, univerzitete, neprofitne organizacije i privatne kompanije iz 40 zemalja iz Evropi i šire, kao i međunarodne organizacije.

Pravilna integracija roda i rodne analize u istraživanju stimuliše stvaranje rodno odgovorno nauke i tehnologije, a time poboljšava živote muškaraca i žena širom sveta. Integracija roda i rodne analize obezbeđuje izvrsnost i kvalitet u rezultatima i poboljšava održivost istraživanja i inženjering; čini da istraživanje više reaguje na društvene potrebe, a doprinosi privredi razvojem novih ideja, patenata i tehnologija.

Stručno istraživanje u potpunosti razmatra potencijalni biološki rod i društvene elemente roda kako bi se povećao njihov uticaj i društvena korist. Ne uključujući dimenziju roda u metodologiji, sadržaju i proceni uticaja istraživanja mogu dovesti do lošeg istraživanja i propuštenih prilika. U cilju da se bilo kakve pretpostavke ili koraci smatraju najbonjim, dimenzija pola – roda mora da bude u potpunosti uzeta u obzir.

Opšti cilj genderSTE je da se unapredi stanje tehnike na znanju i praksi za integrisanje rodne perspektive u gradovima i prostornom planiranju, doprinoseći tako velikih društvenih izazovima identifikovanim u Horizon 2020.

Mapiraće se situacija po pitanju roda i gradova u Evropi i razvijaće se saradnja između različitih partnera u cilju razvoja zdravih predloga za istraživanje o različitim specifičnim temama u okviru šireg područja roda, gradova i prostornog planiranja.

Konkretni zadaci će se odvijati u dve faze. Prvi ( novembar 2012 – novembar 2014 ) će biti da proceni status rodnih pitanja u vezi sa istraživanjima i praksi u urbanom razvoju u svakoj od država članica koje učestvuju u ovoj COST akciji. Sledeće će biti omogućeno:

  • Sastanci eksperata o polu i kreiranju politike u oblasti urbanističkog planiranja i projektovanja i urbanog razvoja
  • Kratkoročne naučne misije
  • Sastanci radne grupe
  • Prezentacije na konferencijama na temu urbanog razvoja
  • Sastanci sa donosiocima odluka na evropskom istraživanju u oblasti urbanog razvoja

Druga faza (novembar 2014 – novembar 201) će biti posvećena diseminaciji. Ovo će uključivati:

  • Prezentacije na velikim konferencijama za istraživače i kreatore politike urbanog razvoja
  • Velika međunarodna konferencija o rodnom i održivom razvoju

genderSTE pripada COST programu (Evropska saradnja u oblasti nauke i tehnologije ), a podržan je od strane EU.

Centar za promociju nauke je rukovodilac ovog programa u Srbiji.

Više informacija na veb stranici: genderste.eu

Ostale aktivnosti