Javni poziv 2023: preliminarna lista

Javni poziv 2023: preliminarna lista

Ove godine, Centar za promociju nauke finansira 28 programa promocije nauke koji će biti realizovani do 2024. godine širom Srbije

Ove godine, na Javni poziv za finansijsku podršku projektima promocije nauke stigle su čak 202 prijave. Od ukupnog broja pristiglih prijava, za finansiranje  je odabrano 28 projekata i godišnjih programa naučnih klubova koji će biti realizovani do kraja 2024. širom Srbije. 

Ukupni budžet Javnog poziva za 2023. godinu iznosi  6,5 miliona dinara. Preliminarnu listu rangiranih projekata možete pogledati na sledećem LINKU

Pristigle prijave su svojim kvalitetom i inovativnošću ideja u najvećoj meri odgovorile postavljenim ciljevima Javnog poziva, a ove godine je lista prijavljenih institucija izrazito raznovrsna. Imajući u vidu da je broj kvalitetnih prijava daleko nadmašio budžetske kapacitete, u narednom periodu će se u Centru za promociju nauke razmotriti mogućnosti  realizacije i podrške projektima koji u okviru Javnog poziva 2023. nisu odobreni za finansiranje, a svojim kvalitetom to zavređuju. 

U 2023. godini, podržani projekti realizovaće se u Nišu, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Kikindi, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Smederevu, Ranovcu, Beogradu i Novom Sadu. Programi će se izvoditi kroz naučno-istraživačke institute, fakultete, naučna udruženja, nevladine organizacije i Naučne klubove.

Ovogodišnje prijave su obuhvatile  širok dijapazon tema, od STEM oblasti, veštačke inteligencije, preko izazova lokalnih zajednica, pa do zelenih tema i pitanja održivosti.

Učesnici imaju pravo na uvid u podnetu dokumentaciju, a prigovore na rang listu mogu podneti na imejl adresu Javnog poziva Centra (javnipoziv@cpn.rs)  u skladu sa pravilnikom Javnog poziva. Rok za slanje prigovora je sreda, 19. april, u 17 časova, a rok za odgovore je petak, 21. april, do 17 časova. Konačna rang-lista Javnog poziva za 2023. godinu biće objavljena u utorak, 25. aprila.

Ostale aktivnosti