Naučno obrazovanje za odgovorno društvo u Kikindi

Naučno obrazovanje za odgovorno društvo u Kikindi

Radionica za nastavnike pod nazivom ”Naučno obrazovanje za odgovorno društvo” održana je u Naučnom klubu Kikinda 25. marta 2022.

Predstavnici Centra za promociju nauke održali su, pod okriljem četvrtog ciklusa projekta Scientix, radionicu na kojoj su predstavljeni projekti Centra u domenu STEM obrazovanja. Scientix je najveća STEM mreža u Evropi, koja povezuje nastavnike i edukatore, omogućavajući razmenu inovativnih pedagoških pristupa i praksi, kao i brojne modalitete stručnog usavršavanja. Na raspolaganju je i veliki broj alata, sistema podrške i mogućnosti za obuku nastavnika, poput različitih vebinara i kurseva. Svoja iskustva i aktivnosti u okviru mreže predstavili su i nastavnici iz Osnovne škole ”Sveti Sava” iz Kikinde, koji su istovremeno i ambasadori projekta Scientix – Danilo Borovnica i Miroslav Grujić.

Na radionici se razgovaralo i o rezultatima i mogućnostima koje nude projekti STEM School Label, DoSE, ODYSSEy i SALL, osmišljeni sa ciljem unapređivanja i širenja STEM obrazovanja, kao i obezbeđivanja resursa, podrške u nastavi i razvijanja STEM strategija na nivou škola. Predstavljeni su i otvoreni pozivi Fondacije Divac koja, u okviru projekta Education for Digital Society, u kome učestvuje i Centar, školama nudi mogućnost za nabavku savremene i nastavi prilagođene opreme.

U drugom delu programa, tim CPN-a, kao nacionalne kontakt tačke projekta Scientix, predstavio je projektni portal i održao kraću obuku za pristup i njegovo korišćenje.

Ostale aktivnosti