Naučni kamion u Senti

Naučni kamion u Senti

U okviru projekta Noć istraživača, Naučni kamion nastavlja put kroz Srbiju – od 31. avgusta do 04. septembra boravi na obali reke Tise, u gradu Senti[:]

20160831_163246

Senta je gradsko naselje na obali reke Tise, u Severnobanatskom okrugu, nedaleko od Kanjiže i Subotice. Prema podacima iz 2011. godine više od 77 odsto stanovništva govori mađarskim jezikom.

Za razliku od mnogih drugih, daleko većih gradova, Senta ima bogatu tradiciju promocije nauke, budući da je zahvaljujući saradnji sa Mađarskom u ovom gradu postavljena jedna zanimljiva naučnopopularna postavka.

Ove jeseni, Sentu je posetio i Naučni kamion. U susret sedmoj Noći istraživača, Naučni kamion gostuje ispred Gradske kuće u Senti od 31. avgusta do 04. septembra.

Lokalni partneri su uložili veliki trud da naučni kamion bude dočekan, a gradeske vlasti su zatvorile nekoliko centralnih ulica kako bi vozilo-laboratorija bilo postavljeno u najuži centar Sente. Već tokom postavljanja kamiona, interesovanje Senćana je bilo ogromno.

20160831_191045

Program je započeo u sredu, 31. avgusta, kada su se posetiocima obratili Nemanja Đođrević, direktor Centra za promociju nauke i predstavnici Kulturno-obrazovnog centra ”Thurzo Lajoš” iz Sente. Istog dana, ali sa večeri, u Senti je u Naučnom kamionu organizovana još jedna promocija časopisa Elementi.

Tokom boravka Naučnog kamiona u Senti, posetioce očekuju izložbe, predavanja, radionice i brojni interaktivni programi koje priprema Noć istraživača.

Nakon Sente, Naučni kamion putuje u Ćupriju, a potom u Suboticu.kamion-2-600x223

Istražite više o Naučnom kamionu

Istražite više o Naučnom kamionu u Senti

Istražite više o promociji Elemenata u Senti

Ostale aktivnosti