Фестивали науке

Популарна наука


ФЕСТИВАЛИ НАУКЕ

Фестивали науке, као једни од најопширнијих видова популаризације науке у читавом друштву, увек су били међу најважнијим фокусним тачкама програма ЦПН-а. Што кроз наше путујуће програме, што кроз посебне изложбе и поставке, подржали смо фестивале у Београду, Нишу, Новом Саду, Смедеревској Паланци и Панчеву, Свилајнцу, Бањалуци, Брчком, Ријеци, Клужу и Подгорици. 

Публика на Фестивалу науке у Београду програме ЦПН-а може да прати од 2011. године. Велике ЦПН изложбе, попут Интелигенције биљака и Динамичне планете Земље, одмах након премијере имале су своја прва гостовања управо овде. ЦПН је посетиоце водио кроз свет таласа у физици, отворена питања у науци, левитацију, показао им биљке које пишу на рачунару и друге интересантне експерименте.

НАУК НИЈЕ БАУК

Други највећи фестивал науке у Србији, Наук није баук у Нишу, такође редовно пружа гостопримство научним демонстраторима ЦПН-а. Мобилни планетаријум је свакако један од најпопуларнијих програма које смо тамо организовали, а ту су и роботи које чак и деца могу да програмирају и математичке интерактивне поставке.

Наш програм помогао је и остале веће фестивале науке, па смо са нашим планетаријумом били и у Смедеревској Паланци, Свилајнцу и Панчеву. Изводили смо експерименте са сувим ледом и суперпроводницима у Новом Саду, гостовали са изложбом Интелигенција биљака у Панчеву. Сви наши програми пропутовали су бројне фестивале науке у земљи.

Наш програм путовао је и на фестивале науке у региону. Са Ријеком и Бањалуком имамо вишегодишњу сарадњу и традицију гостовања, па смо досад гостовали са математичким и физичким експериментима, планетаријумом, изложбама Спектри, Динамична планета Земља и Интелигенција биљака. Више пута су исти програми били у Подгорици, са Интелигенцијом биљака посетили смо и фестивал науке у Клужу, а са планетаријумом фестивал науке у Брчком.

ПОВЕЗАНО