Festivali nauke

Popularna nauka


FESTIVALI NAUKE

Festivali nauke, kao jedni od najopširnijih vidova popularizacije nauke u čitavom društvu, uvek su bili među najvažnijim fokusnim tačkama programa CPN-a. Što kroz naše putujuće programe, što kroz posebne izložbe i postavke, podržali smo festivale u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Smederevskoj Palanci i Pančevu, Svilajncu, Banjaluci, Brčkom, Rijeci, Klužu i Podgorici. 

Publika na Festivalu nauke u Beogradu programe CPN-a može da prati od 2011. godine. Velike CPN izložbe, poput Inteligencije biljaka i Dinamične planete Zemlje, odmah nakon premijere imale su svoja prva gostovanja upravo ovde. CPN je posetioce vodio kroz svet talasa u fizici, otvorena pitanja u nauci, levitaciju, pokazao im biljke koje pišu na računaru i druge interesantne eksperimente.

NAUK NIJE BAUK

Drugi najveći festival nauke u Srbiji, Nauk nije bauk u Nišu, takođe redovno pruža gostoprimstvo naučnim demonstratorima CPN-a. Mobilni planetarijum je svakako jedan od najpopularnijih programa koje smo tamo organizovali, a tu su i roboti koje čak i deca mogu da programiraju i matematičke interaktivne postavke.

Naš program pomogao je i ostale veće festivale nauke, pa smo sa našim planetarijumom bili i u Smederevskoj Palanci, Svilajncu i Pančevu. Izvodili smo eksperimente sa suvim ledom i superprovodnicima u Novom Sadu, gostovali sa izložbom Inteligencija biljaka u Pančevu. Svi naši programi proputovali su brojne festivale nauke u zemlji.

Naš program putovao je i na festivale nauke u regionu. Sa Rijekom i Banjalukom imamo višegodišnju saradnju i tradiciju gostovanja, pa smo dosad gostovali sa matematičkim i fizičkim eksperimentima, planetarijumom, izložbama Spektri, Dinamična planeta Zemlja i Inteligencija biljaka. Više puta su isti programi bili u Podgorici, sa Inteligencijom biljaka posetili smo i festival nauke u Klužu, a sa planetarijumom festival nauke u Brčkom.

POVEZANO