Naučni šou

Performans


Naučni šou je naučnopopularni performans u trajanju jednog školskog časa kroz koji se pred publikom izvode eksperimenti iz oblasti prirodnih nauka. Ovakva forma je interesantna, šaljiva, šarena, ali iznad svega edukativna. Učesnicima se kroz igru i eksperimente približavaju prirodne nauke, racionalno kritičko razmišljanje i uči kako se pristupa problemima, ne samo u nauci već i u životu.

 

Program se izvodi na bini ili posebno odvojenom delu prostora ispred koga sedi publika. Program izvode jedan ili dva naučna demonstratora, u zavisnosti od uslova prostora, koji mora imati dobru ventilaciju, jer se tokom eksperimenata koriste gasovi koji mogu imati neprijatan miris.  Takođe, neophodan je strujni priključak i izvor tekuće vode, kao i veliki radni sto. U šou se uglavnom uključuju i dobrovoljci iz publike tako da je važno da prilaz bini bude slobodan.

EKSPERIMENTI

Šou se sastoji od četiri glavna eksperimenta, između kojih naučni demonstratori izvode manje i kraće oglede. Demonstratori uvode publiku u priču eksperimentima iz oblasti mehaničke i elastične energije, kroz eksperimente sa loptama. U drugom delu učenici upoznaju karakteristike gasova i tečnosti kroz eksperimente sa tečnim azotom.

Tokom ovih demonstracija bude i prskanja i eksplozija, što izgleda vrlo atraktivno, ali se vodi računa o bezbednosti publike. Nakon toga, karakteristike gasova se ispituju i eksperimentom sa vakuumom, koji govori i o tome šta bi se dogodilo kada bi naše tlo odjednom završilo u svemiru.

 

VATRENI TORNADO

Nakon toga dolazi eksperiment sa vatrenim tornadom, koji govori o atmosferskim uslovima, ali i prirodi plamena, sve to na jedan vrlo privlačan način. Šou zatvara eksperiment sa plešućim plamenovima i pričom o prirodi zvuka, mehanizmima čula sluha i vezi između fizike i muzike. Između ovih celina izvode se i kraći eksperimenti sa balonima, konopcima, papirom i drugim svakodnevnim stvarima.

Naravno, nakon šoua ostavlja se vreme za postavljanje pitanja iz publike i diskusiju. Šou je, pre svega, namenjen osnovcima, ali svojom atraktivnošću i interesantnim činjenicama koje se provlače kroz čitav program biće zanimljiv svima.

POVEZANO