NAUČNI KAMION

Nauka na točkovima


NAUČNI KAMION

Naučni kamion Centra za promociju nauke je pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor domaće proizvodnje. Osmišljen je tako da može da stigne u sve delove Srbije i približi nauku građanima kroz različite programe koji se u njemu održavaju.
U svakom od gradova koje poseti Naučni kamion CPN osmišljen je višednevni program koji čine raznovrsni sadržaji namenjeni učenicima, organizovanim grupama, ali i svim ostalim zainteresovanim građanima. Program uključuje radionice i izložbe tokom dana i predavanja, naučne emisije i naučne debate u večernjim časovima.
Sastavni delovi ove mobilne konstrukcije su i radne stanice i interaktivni eksponati koji dodatno podstiču radoznalost i interesovanje za nauku. Naučni kamion CPN je opremljen priključcima za struju, vodu i internet, a poseduje i opremu za audio-vizuelne prezentacije i živi tv prenos.

POKRETNA INFRASTRUKTURA

Kamion je prvi put izašao na ulice leta 2015. godine. Tokom leta on je bio domaćin dečijem naučnom kampu na obali reke Save u Beogradu. Savršen spoj prirode i tehnologije, kamp prirode ugostio je preko 250 dece u svakodnevnim aktivnostima tokom dve sedmice. Od tada, naučni kamion ugostio je još dva naučna kampa, putovao je tokom Dana nauke, a bio je i sastvani deo programa Noći istraživača u čitavoj Srbiji.
Zahvaljujući Naučnom kamionu CPN, pokretnoj infrastrukturi za promociju nauke, kultura nauke stiže u sve krajeve Republike Srbije. Time se ostvaruje glavna misija Centra za promociju nauke – da znanje u 21. veku postane dostupno svim građanima Srbije.

Doseg:  Teritorija Republike Srbije
Ciljna grupa:  svi uzrasti
Dužina:  16.5 m
Širina:  4 m
Visina: 2,5 m
Površina: 120 m2
Težina: 30 t

POVEZANO