Научни шоу

Перформанс


Научни шоу је научнопопуларни перформанс у трајању једног школског часа кроз који се пред публиком изводе експерименти из области природних наука. Оваква форма је интересантна, шаљива, шарена, али изнад свега едукативна. Учесницима се кроз игру и експерименте приближавају природне науке, рационално критичко размишљање и учи како се приступа проблемима, не само у науци већ и у животу.

 

Програм се изводи на бини или посебно одвојеном делу простора испред кога седи публика. Програм изводе један или два научна демонстратора, у зависности од услова простора, који мора имати добру вентилацију, јер се током експеримената користе гасови који могу имати непријатан мирис.  Такође, неопходан је струјни прикључак и извор текуће воде, као и велики радни сто. У шоу се углавном укључују и добровољци из публике тако да је важно да прилаз бини буде слободан.

ЕКСПЕРИМЕНТИ

Шоу се састоји од четири главна експеримента, између којих научни демонстратори изводе мање и краће огледе. Демонстратори уводе публику у причу експериментима из области механичке и еластичне енергије, кроз експерименте са лоптама. У другом делу ученици упознају карактеристике гасова и течности кроз експерименте са течним азотом.

Током ових демонстрација буде и прскања и експлозија, што изгледа врло атрактивно, али се води рачуна о безбедности публике. Након тога, карактеристике гасова се испитују и експериментом са вакуумом, који говори и о томе шта би се догодило када би наше тло одједном завршило у свемиру.

 

ВАТРЕНИ ТОРНАДО

Након тога долази експеримент са ватреним торнадом, који говори о атмосферским условима, али и природи пламена, све то на један врло привлачан начин. Шоу затвара експеримент са плешућим пламеновима и причом о природи звука, механизмима чула слуха и вези између физике и музике. Између ових целина изводе се и краћи експерименти са балонима, конопцима, папиром и другим свакодневним стварима.

Наравно, након шоуа оставља се време за постављање питања из публике и дискусију. Шоу је, пре свега, намењен основцима, али својом атрактивношћу и интересантним чињеницама које се провлаче кроз читав програм биће занимљив свима.

ПОВЕЗАНО