Elementi u Galeriji NT SANU

Elementi u Galeriji NT SANU

Drugi broj Elemenata predstavljen je 1. oktobra pred brojnom publikom u Galeriji nauke i tehnike SANU
[:]

e032

U Galeriji nauke i tehnike SANU u četvrtak, 1. oktobra, predstavljen je novi, drugi broj časopisa “Elementi”, koji izdaje Centar za promociju nauke.

Okupio se veliki broj ljubitelja novog magazina koji je kao prvi domaći ilustrovani naučnopopularni časopis počeo da izlazi ovog leta.

Na predstavljanju ”Elemenata” govorili su Nemanja Đorđević, direktor CPN-a, Ivan Umeljić, rukovodilac CPN izdavaštva, i Slobodan Bubnjević, urednik „Elemenata“. Tribinu je moderirala Ivana Horvat iz CPN-a.

elementi002

Temu novog broja „Kako je Avelj postao Kain“, koja obrađuje neolitsku poljoprivrednu revoluciju, njen značaj za današnjicu i doprinose domaćih naučnika u istraživanju praistorije, publici je približio Slobodan Bubnjević.

Ivan Umeljić je o novom časopisu govorio kao o novom, važnom elementu izdavačke delatnosti CPN-a, koji doprinosi širenju naučne kulture, dok je Nemanja Đorđević objasnio zašto je važno približavati nauku najširoj publici i zbog čega je promocija nauke od tolike važnosti.

e029

e027

Osim novih tema obrađenih u drugom broju časopisa, poput toga kako prepoznati laž, šta poručuje Piketijeva knjiga Kapital u 21. veku i kako su se finansirali nacisti, povod za razgovor bila je i komunikacija nauke.

Dodatno je istaknuto i kako se ovoga puta u svakom primerku magazina „Elementi“ nalazi i 3D poklon-slagalica po motivima praistorijskog crteža pećinskog konja iz Laska.

Promotivni video o novom broju ”Elemenata”, koji je režirao i producirao Radoslav Ćebić iz CPN-a, izazvao izuzetno lepe reakcije prisutnih.

e026

Ostale aktivnosti