Radionica „Naučno obrazovanje za odgovorno društvo“ u Turiji

Radionica „Naučno obrazovanje za odgovorno društvo“ u Turiji

U sredu, 24. novembra, u OŠ „Veljko Dugošević u Turiji, u okviru koncepta „Naučno obrazovanje za odgovorno društvo“ predstavljeni su projekti iz domena naučnog obrazovanja u kojima je Centar partner.

Centar za promociju nauke je u sredu, 24. novembra, održao radionicu na kojoj je predstavljeno nekoliko evropskih projekata u kojima je Centar partner, a koji se bave novim obrazovnim konceptima u STEM disciplinama.

Na radionici se prisutnima prvo obratio Dobrivoje Lale Erić i upoznao ih sa konceptom STEM obrazovanja (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics). Takođe, on je predstavio i projekat Scientix, koji predstavlja najveću evropsku mrežu nastavnika prirodnih nauka, koja povezuje nastavnike iz čitave Evrope i omogućava razmenu njihovih praksi i iskustava. Ovaj projekat promoviše i STEM discipline (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics), kao i inovativne pedagoške pristupe nastavi iz ovih oblasti. Scientix pruža i veliki broj alata, sistema podrške i mogućnosti za obuku nastavnika, kroz različite vebinare i kurseve. Dodatno, Scientix ambasador Ivan Stojanović, iz Kladova, podelio je sa kolegama svoja iskustva sa ovim međunarodnim projektom i predstavio im nekoliko primera zanimljivih nastavnih resursa koji se mogu naći na ovom portalu i primeniti u nastavi.

Nakon toga, Danijela Vučićević je predstavila javni poziv Centra, mrežu naučnih klubova, kao i projekat SALL, koji ima cilj da okupi školske zajednice (nastavnike, učenike i njihove porodice), istraživačke institucije, naučne muzeje i centre, prostore neformalnog učenja i inovacija poput postojećih živih laboratorija, kao i donosioce obrazovnih politika i uključi ih u intenzivan dijalog.

Za kraj je dr Marjana Brkić prisutne upoznala i sa projektom STEM School Label, čiji je glavni cilj prepoznavanje i akreditovanje škola na evropskom nivou koje su razvile inovativni pristup nastavi iz STEM predmeta. Takođe govorila je i o projektima Podrška STEAM obrazovanju u srednjim školama, Fondacije „Ana i Vlade Divac“, i  DoSE. Projekat DoSE  je osmišljen sa ciljem unapređivanja postojećih STEAM pristupa i praksi, kao i obezbeđivanja resursa i alata koji će služiti nastavnicima i ostalim profesionalcima u obrazovanju u razvijanju STEAM strategija na nivou škole.

Ostale aktivnosti