УНЕСКО Светски дан науке

УНЕСКО Светски дан науке

07. новембар 2012.[:]

По други пут у Србији Центар за промоцију науке 10. новембра обележава Светски дан науке. У Београду ће се овим поводом одржати изложба „Metahousig – насеља прошлости и градови будућности“, док се у Нови Сад сели изложба „ЦЕРН у Србији“

Светски дан науке је датум који је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. Тим поводом УНЕСКО је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године.

У Србији је овај дан први пут прослављен прошле, 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке. Ове године ЦПН обележава Светски дан науке са намером да истакне потребу за јачањем свести јавности о улози науке за мирно и одрживо друштво.

Тема овогодишњег Светског дана науке је одрживи развој за све. Тим поводом, у Београду ће у суботу, 10. новембра, бити отворена изложба „Metahousig – насеља прошлости и градови будућности“, која представља аутентичне вредности овдашњег градитељског стваралаштва спајајући две крајности: праисторију и савремени тренутак.

Светски дан науке ће бити обележен и у Новом Саду и то изложбом „ЦЕРН у Србији“, чије је отварање заказано је за 9. новембар 2012, у холу зграде Департмана за физику Универзитета у Новом Саду. Ову изложбу, коју је у главном граду поставио Центар за промоцију науке, већ је видело више од 120.000 грађана.

Поред Светског дана науке, који Република Србија обележава као чланица УНЕСКО-а, 2011. године је, одлуком Владе, установљен и национални Дан науке, 10. jул, дан рођења Николе Тесле.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Центар за промоцију науке популарише и промовише науку, развија научну писменост и повезаност и афирмише идеје економије знања, буди радозналост и подстиче младе да се определе за пут науке. ЦПН је основан Законом о научноистраживачкој делатности 2010. године.

Остале активности