Biologija na Sajmu knjiga

Biologija na Sajmu knjiga

23. oktobar 2013.[:]

Knjiga o biološkoj raznovrsnosti Beograda biće predstavljena na štandu CPN-a u četvrtak, 24. oktobra, u okviru obeležavanja 160 godina nastave biologije u Srbiji

Knjiga Urbano planiranje i biodiverzitet Beograda biće predstavljena u okviru Dana biologije u četvrtak, 24. oktobra, na štandu CPN-a, u Hali 2a. Uz produkciju Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Centar za promociju nauke učestvuje u obeležavanju 160 godina nastave biologije u Srbiji

Šta je biodiverzitet? Najjednostavnije rečeno, biodiverzitet je raznolikost živog sveta na planeti, koji na Zemlji danas čine milioni različitih bioloških vrsta, koje su proizvod četiri milijarde godina evolucije.

Biodiverzitet jednog grada čine biljke, životinje, zemljište, voda, atmosfera, čak i sami ljudi! A svi zajedno, oni predstavljaju deo njegovog ekosistema.

Svaki grad ima svoje specifičnosti: u Beogradu je moguće naći vrste bilja koje ne postoje na drugim mestima, poput javorolisnog platana na Vračaru, fosilnog ostatka zemljišta koje zovu „Mašin majdan“ na Topčideru, ili morskog neogenog spruda ispod Spomenika pobedniku na Kalemegdenu.

Kao i prethodnih godina, pored zanimljivog programa, CPN na svom štandu izlaže sve naslove koje je tokom 2013. godine objavila naučna zajednica Republike Srbije, što čini rekordnih 1050 publikacija.

Istražite više na: elementarium.rs/sajam2013

Ostale aktivnosti