Novi CPN statut

Novi CPN statut

Nakona što ga je usvojio Upravni odbor, a Vlada Srbije dala saglasnost, na dan 11. oktobra stupio je na snagu novi Statut Centra za promociju nauke[:]

_MMM8716

U sred jesenje sezone programa, dok se Centar za promociju nauke priprema za dolazeći Sajam knjiga, a radovi na rekonstrukciji novog prostora Naučnog kluba Beograd u Ulici kralja Petra privode kraju, u Centar je iz Nemanjine ulice stigla lepa vest.

Vlada Republike Srbije dala je saglasnost na tekst novog Statuta Centra za promociju nauke, koji je 1. jula 2016. usvojio Upravni odbor Centra.

Vlada je saglasnost usvojila na sednici 29. septembra i dala ga rešenjem 05 broj 110-8989/2016, što je objavljeno u Službenom glasniku 80/16. U skladu sa ovim rešenju, novi Statut je stupio na snagu 11. oktobra 2016.

Centar je kao republička ustanova osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti koji je usvojila Narodna skupština, a iz koga proističu njegove nadležnosti. No, među drugom dokumentacijom, Statut je bez sumnje najvažniji dokument koji definiše okvir delovanja, život i rad ustanove kakva je Centar za promociju nauke.

Donošenje Statuta je zadato samim Zakonom, a usvaja ga Upravni odbor. No, za razliku od druge dokumentacije Centra, on počinje da važi samo ako dobije saglasnost Vlade.

Nakon što je svojevremeno donošenjem ovog Zakona  11. novembra 2010. godine osnovan Centar, tadašnji Upravni odbor je na sednici 4. februara 2011. godine usvojio prvi, odnosno prethodni Statut .

U međuvremenu, krajem 2015. godine, došlo je do promene Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti što je samo po sebi uslovilo i promenu Statuta. Život i rad Centra, sada već zrele ustanove šest godina nakon osnivanja, takođe, unekoliko su se promenili, što je sve zahtevalo promene Statuta.

Uz značajan angažman Sektora za pravne, finansijske i opšte poslove, ali i drugih organizacionih jedinica Centra, Upravni odbor je pokrenuo proceduru izmene Statuta. Prva verzija je usvojena 9. februara, a poslednja, koja je u potpunosti usaglašena sa Zakonom usvojena je 1. jula 2016. Nakon toga, čekalo se tri meseca dok Statut nije dobio i neophodnu saglasnost Vlade.

Novi Statut je jednostavan, jasan dokument, koji definiše Centar kao ustanovu koja promoviše nauku i tehniku, odnosno naučno-tehnološka dostignuća u zemlji i svetu.

Glavne izmene u novom Statutu odnose se na listu nadležnosti, ali i bitno precizniji opis raznorodnog i za naše prilike neobičnog spektra delatnosti Centra. Unete su i odredbe koje definišu pojedine procedure, čine Centar transparentnijim i još otvorenijim za građane, a posebna pažnja je poklonjena decentralizaciji naučnopopularnih aktivnosti na celoj teritoriji Republike.

Preuzmite novi Statut Centra za promociju nauke

Ostale aktivnosti