Дан науке 2011

Дан науке 2011

7. јул 2011

 

Поводом дана науке, у недељу 10. јула, Центар за промоцију науке организује „Вече са звездама“ на „Коларчевом народном универзитету“. Астрофизичар Горан Павичић организоваће презентацију која ће заголицати машту посетилаца и повести их на мистериозно путовање кроз свемир. Овим поводом, на „Коларцу“ ће бити постављен покретни планетаријум који сваког тренутка може да прими око 20 посетилаца, а свака презентација траје двадесетак минута. Горан Павичић је од ране младости загледан у ноћно небо, годинама проучава моделе планетских унутрашњости, планете око других звезда и могућност постојања живота у свемиру. Своја сазнања и открића о свемиру поделиће са свим заинтересованим посетиоцима, који ће уласком у планетаријум закорачити у нови, непознати, за многе мистериозни свет свемира.

Истовремено, биће одржана изложба под називом De Revolutionbus, која прати историју науке од 1500. године, јер се сматра да је тада започела научна револуција. То је, заправо, серија фотографија, фиксних или покретних, праћених кратким текстом и оригиналном музиком, које нас подсећају на велике умове и нобеловце чији изуми одређују савремени живот. Све ово је праћено сликама „других прича“: из уметности, музике, политике, обичаја, филозофије, књижевности. Такође ће бити приказана и атрактивна мултивизија „500 година Балкана“. Прича почиње 1492. када Колумбо открива Америку, непосредно након пада Смедерева под Отоманско царство, и траје све до данашњих дана.

У исто време, у Улици 1300 каплара почиње археолошка радионица на којој ће сви заинтересовани грађани моћи да учествују у археолошким истраживањима. Испред главног улаза у „Коларац“, студенти ће вршити разне експерименте из области физике и одговарати на питања посетилаца.

„Вече са звездама“ одржаће се 10. јула, на „Коларцу“, с почетком у 18 часова.

 Циљ Центра за промоцију науке је да на динамичан и интерактиван начин приближи науку публици, и да покаже да она није нешто далеко и тешко, већ да је наука занимљива и да пружа многе узбудљиве могућности.

Особа за контакт:Тијана Поповић
тел: +381.11.24.00.260
факс: +381.11.24.00.246
моб: +381.60.70.40.182
e-mejл: t.popovic@cpn.rs
Центар за промоцију науке
Макензијева 2411000 Београд 
www.cpn.rs

 

Остале активности