Dan nauke 2011

Dan nauke 2011

7. jul 2011

 

Povodom dana nauke, u nedelju 10. jula, Centar za promociju nauke organizuje „Veče sa zvezdama“ na „Kolarčevom narodnom univerzitetu“. Astrofizičar Goran Pavičić organizovaće prezentaciju koja će zagolicati maštu posetilaca i povesti ih na misteriozno putovanje kroz svemir. Ovim povodom, na „Kolarcu“ će biti postavljen pokretni planetarijum koji svakog trenutka može da primi oko 20 posetilaca, a svaka prezentacija traje dvadesetak minuta. Goran Pavičić je od rane mladosti zagledan u noćno nebo, godinama proučava modele planetskih unutrašnjosti, planete oko drugih zvezda i mogućnost postojanja života u svemiru. Svoja saznanja i otkrića o svemiru podeliće sa svim zainteresovanim posetiocima, koji će ulaskom u planetarijum zakoračiti u novi, nepoznati, za mnoge misteriozni svet svemira.

Istovremeno, biće održana izložba pod nazivom De Revolutionbus, koja prati istoriju nauke od 1500. godine, jer se smatra da je tada započela naučna revolucija. To je, zapravo, serija fotografija, fiksnih ili pokretnih, praćenih kratkim tekstom i originalnom muzikom, koje nas podsećaju na velike umove i nobelovce čiji izumi određuju savremeni život. Sve ovo je praćeno slikama „drugih priča“: iz umetnosti, muzike, politike, običaja, filozofije, književnosti. Takođe će biti prikazana i atraktivna multivizija „500 godina Balkana“. Priča počinje 1492. kada Kolumbo otkriva Ameriku, neposredno nakon pada Smedereva pod Otomansko carstvo, i traje sve do današnjih dana.

U isto vreme, u Ulici 1300 kaplara počinje arheološka radionica na kojoj će svi zainteresovani građani moći da učestvuju u arheološkim istraživanjima. Ispred glavnog ulaza u „Kolarac“, studenti će vršiti razne eksperimente iz oblasti fizike i odgovarati na pitanja posetilaca.

„Veče sa zvezdama“ održaće se 10. jula, na „Kolarcu“, s početkom u 18 časova.

 Cilj Centra za promociju nauke je da na dinamičan i interaktivan način približi nauku publici, i da pokaže da ona nije nešto daleko i teško, već da je nauka zanimljiva i da pruža mnoge uzbudljive mogućnosti.

Osoba za kontakt:Tijana Popović
tel: +381.11.24.00.260
faks: +381.11.24.00.246
mob: +381.60.70.40.182
e-mejl: t.popovic@cpn.rs
Centar za promociju nauke
Makenzijeva 2411000 Beograd 
www.cpn.rs

 

Ostale aktivnosti