M3 u aprilu

M3 u aprilu

Naučnopopularna manifestacija Maj mesec matematike koja se tradicionalno održava tokom maja u Beogradu i brojnim drugim gradovima, ove godine u Smederevu je – poranila[:]

matematicki-kviz-42

Aprilski sneg iznenađenja tek se otopio kada se, 20. aprila, Naučni klub Smederevo uključio u manifestaciju i to Matematičkim kvizom za srednjoškolce, koji je obeležio mali jubilej – peti rođendan.

I ove godine na matematičkom kvizu takmičile su se ekipe svih smederevskih srednjih škola: Gimnazije Smederevo, Tehničke škole Smederevo, Ekonomsko-trgovinske škole i Tekstilno-tehnološke i poljoprivredne škole „Despot Đurađ“.

Osnovna ideja kviza je druženje učenika i profesora različitih škola, a zatim i uživanje u rešavanju pomalo drugačijih zadataka iz matematike.

Ovogodišnji pobednik i osvajač „trofeja“ je ekipa Gimnazije.

Pored  učenika, zadatke je rešavala i publika, a jedini koji je u tome uspeo bio je Zoran Damnjanović koji je osvojio „vrednu“ nagradu.

matematicki-kviz-45

Tema kviza bila je aktuelna potraga za planetama pogodnim za život. Kako izveštavaju iz Naučnog kluba Smederevo, logično se nametnulo pitanje da li je Zemlja ta planeta koju tražimo i da li su učesnici Kviza možda „vanzemaljci“? Da li su oni i njima slični, koji se po interesovanjima i sistemu vrednosti razlikuju od većine svojih vršnjaka, i oni kojima su idoli Mika Alas, Pupin, Milanković, Tesla, možda došli sa druge planete ili su baš oni model po kojima je Homo sapijens prvobitno „zamišljen“. Pitanje za razmišljanje.

Tim zaslužan za ugodno matematičko prepodne u Naučnom klubu Smederevo čine: Jelena Vujošević, Vesna Poljarac, Radosav Pantić i Tamari Đaković.

Ostale aktivnosti