CPNCPNCPNCPN
  • O nama
    • O Centru
    • O v.d. direktoru
    • Zaposleni
    • Dokumenti
    • Javne nabavke
    • Kontakt
  • Programi
    • Programske aktivnosti
    • Izdanja
    • Međunarodna saradnja
    • Naučni klubovi
    • Obrazovanje
  • Pozivi
    • O Javnom pozivu
    • Javni poziv za promociju nauke
    • JAVNI POZIV GNI 2024
  • Aktivnosti
  • MULTIMEDIJA
    • Foto
    • Video
    • Vizuelni identitet
  • sr-latn SRP
    • sr srpski

Ekotrofelija 2024 – studenti Tehnološkog fakulteta Leskovac odneli pobedu

Ekotrofelija 2024 – studenti Tehnološkog fakulteta Leskovac odneli pobedu

19.06.202419.06.2024 | Aktivnosti
U ponedeljak, 17. juna, u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS) organizovalo je dvanaesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda – Ekotrofelija 2024.

Na takmičenju je učestvovalo tri tima studenata i to sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Tehnološkog fakulteta u Leskovcu Univerziteta u Nišu i sa Akademije strukovnih studija u Beogradu. Pobedu je odnela ekipa Tehnološkog fakulteta Leskovac, a činili su je Kristina Barbulović, Andrija Dakić, Milica Stojković i Dmitrij Obvincev, svi studenti modula Prehrambene tehnologije i bezbednost hrane. Oni su predstavili svoj ekoinovativni proizvod „Fasolo – vegan namaz“ na bazi crvenog pasulja i tropa šargarepe sa dodatkom začinskog bilja. Pažljivo odabrani sastojci, izbalansirane nutritivne vrednosti, dizjan pakovanja koji se dopao žiriju i detaljno osmišljen biznis plan doprineli su da se njihov proizvod izdvoji u konkurenciji tri sjajna tima. Mentorsku podršku u izradi proizvoda studentima su pružile dr Ivana Karabegović, dr Bojana Danilović i dr Sandra Stamenković Stojanović, sa Katedre za prehrambene tehnologije i biotehnologije.

Studente su na početku dana pozdravili predsednik UPTS-a prof. dr Viktor Nedović, direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, v.d. direktora Centra za promociju nauke Danijela Vučićević, koordinatorka za startap programe Naučno-tehnološkog parka Beograd Nevena Janković, kao i prošlogodišnji pobednici – studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su prošle godine bili drugoplasirani na evropskom takmičenju.

Ove godine, pobednički tim će takođe predstavljati Srbiju na prestižnom evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe, koje će se održati u Parizu, u okviru najvećeg svetskog sajma inovacija u prehrambenoj industriji SIAL 2024.

„Cela ideja je da podstaknemo mlade ljude, dok još uvek studiraju, da pretoče ono što se generiše u njijovim glavama u konkretan proizvod. Oni za taj proizvod pripremaju jednu čitavu tehničku dokumentaciju, dovrše ga do kraja proizvod, upakuju ga u finalnu ambalažu i na kraju sve to treba da prezentuju za 10 minuta, iznoseći glavne elemente onoga što su uradili i to više sa aspekta popularnog, da to bude dopadljivo onom ko sluša, nego sa neke naučne strane“, ističe dr Nedović i dodaje: „U tom smislu, UPTS svake godine sve više i više uspostavlja jedan sistem podrške studentima i struktuira ga. Oni studenti koji se prijave, prolaze određene vrste obuka i dobijaju neka nova saznanja, pogotovo u onom delu marketinga i biznisa koji im prilično nedostaje i koji još uvek nije tretiran na fakultetima u nekoj većoj meri. Reč je u načinu prezentovanja, u načinu iznošenja ideje u kratkom periodu“, izjavio je dr Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i predsednik Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo tri tima, a jedna ekipa otkazala je učešće nekoliko dana pre događaja. Međutim, ni ove, baš kao ni proteklih 11 puta, nije nedostajalo kvaliteta i inovativnih ideja,

„U fokusu je sve više i više ono što je u fokusu i unutar Evrope, da se iznađe način ka nekoj, takoreći, alternativnoj hrani. Cilj je da se različitim putevima stigne do posebnih grupa potrošača i da se pronađe način da se od materijala koji je prehrambeni otpad, i koji bismo možda olako bacili u nekoj situaciji,  izvuče ono što je još uvek korisno i da se pretvori u jedan novi prehrabeni proizvod. Tako dobijamo proizvode sa dodatkom određenih komponenti koji sa zdravstvene strane imaju benefite za organizam. Ove godine smo videli jedan mlečni prozvod, jedan proizvod na bazi namaza, a imali smo  i nešto što je vrsta brašna, što može da se upotrebi u pekarskoj industriji“, zaključuje dr Nedović.

Takmičenje se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, uz višegodišnju podršku Naučno-tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa organizacijom Helvetas i Dr. Oetker, kao i Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Foto: Marko Risović

Next PostNext Post
Previous PostPrevious Post
Pretraga
Najnovije aktivnosti
  • Preliminarni rezultati Javnog poziva Centra za promociju nauke za 2025. godinu
    06.11.2025
  • CPN na 68. međunarodnom sajmu knjiga
    05.11.2025
  • Katalog NIO 2024/2025.
    05.11.2025
  • Novo izdanje CPN-a: Efektivna naučna komunikacija
    31.10.2025
  • Elementi 42
    31.10.2025

Ostale aktivnosti

06.11.202506.11.2025
Preliminarni rezultati Javnog poziva Centra za promociju nauke za 2025. godinu
U četvrtak, 6. novembra, Centar za promociju nauke objavio je preliminarne rezultate ovogodišnjeg Javnog poziva za finansijsku podršku projektima promocije i popularizacije nauke Na Javni poziv pristigla je ukupno 181...
05.11.202505.11.2025
CPN na 68. međunarodnom sajmu knjiga
Centar za promociju nauke predstavio je na svom štandu nova izdanja naučne zajednice u Srbiji, kao i svoja nova izdanja, ugostio 19 promocija i organizovao dve radionice. Tema ovogodišnjeg nastupa...
05.11.202505.11.2025
Katalog NIO 2024/2025.
Centar za promociju nauke pripremio je za 68. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu sveobuhvatan katalog izdavačke delatnosti naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji za 2024/2025. godinu. (više…)

Centar za promociju nauke
Kralja Petra 46A
11158 Beograd, Srbija

tel: +38111 2400 260
e-mejl: centar@cpn.rs

  • Dokumenta
  • Zaposleni
  • O nama
  • Programi
  • ELEMENTI
  • ELEMENTARIJUM
  • VIDEO
  • FOTO
  • PRODAVNICA
© 2019 Centar za promociju nauke

Ovaj sajt koristi kolačiće. Jedan deo njih je neophodan za funkcionisanje sajta, ali postoje i oni opcioni. Izaberi podešavanje kolačića koje ti odgovara. 

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.

Neophodni

Reč je o tehničkim kolačićima koji su neophodni za osnovno funkcionisanje sajta. Veb-sajt ne može da funkcioniše pravilno bez ovih kolačića.

Analitika

Statistički kolačići nam pomažu da razumemo interakciju posetilaca sa veb-sajtom anonimnim sakupljanjem informacija i izveštavanjem.

Marketing

Kolačići iz ove grupe služe kao pomoć pri deljenju sadržaja na društvenim mrežama i obeležavanju korisnika koji su se pretplatili na newsletter koristeći formu na sajtu.