Jedan CERN-ov dan

Jedan CERN-ov dan

Talentovani srednjoškolci imali su priliku da čuju više o tome šta i kako naučnici rade u CERN-u

Talentovani srednjoškolci koje zanima fizika okupili su se u petak, 9. marta na Fizičkom fakultetu u Beogradu kako bi prisustvovali CERN-ovom Međunarodnom času (Masterclass).

U isto vreme, ova popularna manifestacija organizovana je u još 30 država i u njoj učestvuje više od 9000 đaka.

Na Fizičkom fakultetu u Beogradu učenici su slušali predavanja aktivnih istraživača i profesora o temama i metodologiji osnovnih istraživanja koja se vrše u CERN-u. U drugom delu Masterclassa, radili su vežbe sa realnim podacima dobijenim u jednom od CERN-ovih eksperimenata. Za organizaciju događaja bili su zaduženi fizičari sa dugim iskustvom u CERN-u, Predrag Milenović i Petar Adžić.

Tokom dana ovi đaci imali su priliku da se upoznaju sa studentskim životom na Fizičkom fakultetu, a na kraju programa učestvovali su u video-konferenciji sa svojim vršnjacima i naučnicima iz celog sveta kod kojih se istog dana održava Međunarodni čas. Ove godine razgovarali su sa vršnjacima sa Državnog univerziteta Rio de Žaneiro (Brazil), sa Instituta za atomsku fiziku i fiziku čestica u Pragu (Češka), Instituta za fiziku u Oslu (Norveška) i Nacionalne laboratorije Brukhejven (SAD). Kao i uvek, organizacijom video-konferencije rukovodi se iz CERN-a.

U Srbiji se ovaj Međunarodni čas organizuje već četiri godine. Pohađaju ga najuspešniji đaci četvrtog razreda srednjih škola.

Uz Fizički fakultet i Centar za promociju nauke, podršku u organizaciji ove obrazovno-naučne manifestacije u Beogradu obezbedili su i Ministarstvo prosvete i nauke, INN „Vinča“ i Institut za fiziku u Beogradu.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN), jedno je od najpoželjnijih mesta na svetu za fizičare koji žele da izgrade karijeru naučnika, pa je Međunarodni čas bio dobra prilika da se đaci bliže upoznaju sa ovom ustanovom, nekim naučnicima koji tamo rade, istraživanjima koja se izvode, kao i načinom funkcionisanja CERN-a.

Podsetimo, u januaru ove godine Srbija je postala pridruženi član CERN-a, a za najviše pet godina mogla bi da povrati punopravno članstvo u ovoj prestižnoj naučnoj organizaciji.

Srbija je bila i jedan od 12 osnivača CERN-a i njegova članica sve do 1961. godine. Međutim, i nakon toga naši naučnici ostali su uključeni u rad na više projekata. Poslednjih godina, tim sa Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, koji predvodi dr Petar Adžić, sudeluje u eksperimentu na CMS detektoru, dok drugi srpski tim, sa Instituta za fiziku u Zemunu, radi na detektoru ATLAS.

 

Tags

Ostale aktivnosti