Praktičnim radom do znanja

Praktičnim radom do znanja

U Hišu je održano nekoliko radionica u okviru projekta „Praktičnim radom do znanja“, koji je podržan kroz Javni poziv Centra za promociju nauke

U okviru projekta „Praktičnim radom do znanja“, podržanog od strane Centra za promociju nauke kroz Javni poziv, i Regionalnog centra iz Niša, povodom obeležavanja dana IEEE udruženja (IEEE Day 2019) učenici ETŠ “Nikola Tesla“ iz Niša prisustvovali su 1. oktobra jednoj radionici ovog projekta.

Tokom dvočasovne radionice, sedmoro učenika drugog razreda ove škole savladali su upotrebu tastera u električnim kolima. Pomoću Arduino razvojnog okruženja realizovali su tastaturu za mini muzički instrument korišćenjem tastera, otpornika i piezo zujalice.

Radionica je održana u prostorijama studentskog Start-ap centra. Realizatori radionice su bili Danijel Danković, vanredni profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu i Miloš Marjanović, asistent na Elektronskom fakultetu u Nišu.

U okviru Evropske noći istraživača u Nišu, 27. septembra, u Oficirskom domu predstavljen je prisutnim posetiocima projekat „Praktičnim radom do znanja“, podržanog od strane Centra za promociju nauke, Beograd i Regionalnog centra, Niš.

U sklopu realizacije projekata „Praktičnim radom do znanja“ i „Idemo i mi na IEEESTEC konferenciju“, učenici druge godine ETŠ “Nikola Tesla” su 19. septembra, u prostorijama Studentskog start-ap centra na Elektronskom fakultetu u Nišu uspešno savladali svoje prve praktine vežbe. Relizacija vežbi obuhvatala je korišćenje protopločice, realizacija redne i paralelne veze otpornika, naponski razdelnik, korišćenje LED diode i upotrebu Arduino ookruženja.

Grupi učenika od prvog do četvrtog razreda ETŠ „Mija Stanimirović“ su početkom septembra predstavljeni projekti „Praktičnim radom do znanja“ i „Idemo i mi na IEEESTEC konferenciju“. Učenicima škole poklonjen je komplet opreme neophodan za realizaciju nekoliko različitih vežbi, a njihov zadatak je da demonstrirane vežbe ponove i demonstriraju ostalim učenicima škole tokom nastavnih ili vannastavnih aktivnosti u školi.

Radionicu su podržali profesori Radmila Lučić i Goran Lučić, kao i direktor Aleksandar Stevanović.

 

Ostale aktivnosti