Naučni klub Niš u Nedelji istraživača

Naučni klub Niš u Nedelji istraživača

Uoči Evropske noći istraživača, u Nišu smo se vozili Naučnim autobusom, eksperimentisali, gledali pozorišnu predstavu i uživali u brojnim događajima

 

Sadržaji koje je ove godine pripremio Naučni klub Niš u Nedelji istraživača bili  su uzbudljivi i interaktivni: učenici i svi zainteresovani građani imali su priliku da vide izložbu i pozorišnu predstavu, slušaju 6 naučnopopularnih predavanja, vide 4 interaktivne postavke, provozaju se Naučnim autobusom, upoznaju sa nekoliko  evropskih projekata  i učestvuju u radionicama i eksperimentima u Parku znanja.

Manifestacija je otvorena 23. septembra pozdravnom reči direktorke Regionalnog centra Danijele Marković i izložbom „Akademik Mihailo Gavrilović – istoričar, arhivist i diplomata“. Kroz 23 izložbena plakata, autorka Miljana Đorđević, arhivska savetnica Istorijskog arhiva u Nišu, upoznala je sve prisutne sa životom i radom prvog člana Srpke kraljevske akademije i  prvog državnog arhivara.

Glumac Narodnog pozorišta u Nišu, Aleksandar Mihailović, je govoreći tekstove posvećene ovom velikanu, približio i dočarao period u kome je živeo ovaj značajni istoričar i doktor nauka sa Sorbone. Izložba je u Regionalnom centru bila otvorena do 28. septembra, a posetioci su imali priliku da vide originalna dokumenta i fotografije.

Učenike je obradovala i predstava „Kirija – naša deca“, koju su prikazali mlađi i stariji  članovi Studija glume Centra za kulturu i umetnost iz Aleksinca.

Postavkom pod nazivom „ETNO KUTAK – sačuvano od zaborava“, koje su u holu Regionalnog centra priredile dr Nataša Martić Bursać i Milena Gocić sa Departmana za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, otvorili smo drugo veče Nedelje istraživača u Regionalnom centru. Sastavni deo ove izložbe čine alati, posuđe, igračke, odeća, nošnja, preslice, kolovrati i predmeti koji su bili neizostavni deo svakog seoskog domaćinstava s početka 20. veka u Srbiji. Kroz ovu postavku učenici su upoznali kulturu i običaje prošlih vremena.

Četvrti dan u Nedelji istraživača počeli smo obilaskom znamenitosti grada.  „Naučnim autobusom ulicama Niša“ naziv je aktivnosti organizovane u saradnji sa Turističkom organizacijom grada, uz panoramsko razgledanje grada turističkim autobusom. U vožnji je učestvovalo 100 učenika osnovnih škola van gradskog područja. Učenici i nastavnici su se vozili trasom dugom 26 kilometra i bili su u prilici da vide sve značajnije spomenike burne niške istorije, kao što su Tvrđava, Koncentracioni logor iz Drugog svetskog rata, Ćele kula i Mediana, zgrada Banovine, Oficirski dom, centralno gradsko jezgro, kao i prirodne lepote Niške Banje.

U vožnji su uživali učenici OŠ „Vojislav Ilić Mladji“ iz Huma, OŠ „Stevan Sinđelić“ iz Kamenice, OŠ „Lela Popović“ iz Miljkovca , OŠ „1. maj“ iz Trupala, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Malča, OŠ „Nadežda Petrović“ iz Sićeva, OŠ „Stojan Živković Stole” iz Trnjana, OŠ „Branko Miljković”, OŠ „Karađorđe”.

Noć istraživača, u petak, 27. septembra, ispunili smo brojnim zanimljivim sadržajima. Predavanje pod nazivom „Kulturno nasleđe bliske prošlosti Niša“, održao je Hadži Ivan Redi, arhitekta i predsednik Saveta za kulturu grada Niša. Profesorka dr Vesna Stankov Jovanović, redovni profesor Departmana za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu kroz predavanje „Analitička hemija u službi proučavanja kulturnog nasleđa“ upoznala je sve prisutne o važnosti sveobuhvatnog proučavanja kako bi se odredila autentičnost, poreklo i starost različitih oblika kulturnog nasleđa.

U okviru EU kutka upoznali smo prave naučnice – profesorke sa Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta: dr Jelisaveta Todorović, dr Gordana Đigić i dr Tanja Cvetković predstavile su evropske projekte u kojima učestvuje Filozofski fakultet, a dr Vesna Stankov Jovanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta ispričala nam je svoje iskustvo istraživačkog rada na fakultetu i institutima u Parizu, a čuli smo i o evropskim projektima na kojima učestvuju druge niške škole.

U holu Regionalnog centra otvorena je postavka „Niš u 18 veku: Interakcija, kviz i ređanje modela“, koja je učenicima predstavila Niš u 18. veku, a na kartama su mogli da povežu vreme, spomenike i istorijske ličnosti iz toga vremena.

Uveče, u Parku znanja Regionalnog centra Niš počeli su časovi za osnovce i srednjoškolce. Svi prisutni, uz podršku profesorke Ivane Krulj, sa Visoke škole primenjenih strukovnih studija u Vranju, i profesorke Sonje Šumonja, iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu i nastavnika Dragana Golubovića i njegovog tima iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Leskovcu i OŠ „8 septembar“ iz Vlasotinca, hodali su po ciframa broja Pi, rešavali Arhimedeovu beležnicu, vozili Dinamo bicikl, istraživali Paskalov tron, upoznali se sa radom Vetroturbine i učestvovali u radionicama „Čaša čiste vode“ , „Misterija igre“, „Reprogramiranje prošlosti“ i  „Kristalni svet“.

Manifestaciju je posetilo više od 700 Nišlija, pre svega nastavnika i učenika.

 

Ostale aktivnosti