Projekat ,,Dvorska kancelarija – korespodencija u srednjem veku“

Projekat ,,Dvorska kancelarija – korespodencija u srednjem veku“

Projekat ,,Dvorska kancelarija – korespodencija u srednjem veku“ finansiran je od strane Centra za promociju nauke Srbije, kroz Javni poziv za finansiranje u 2018. godini, kao jedan od sedam projekata koji se realizuju u Naučnom klubu Kragujevac

Ciljevi projekta su promocija istorije i pomoćnih istorijskih nauka, razvijanje veštine pisanja, upoznavanje sa staroslovenskim jezikom i rukopisima, upoznavanje sa srednjovekovnim latinskim jezikom i pismom, promocija upotrebe ćirilice i drugih pisama, promocija na papiru zapisane reči kao sredstva komunikacije i upotreba savremenih digitalnih tehnologija.

Opis projekta:

Prva faza – prezentovanje sadržaja i ciljeva projekta potencijalnim učesnicima kroz izložbe radova sa prošlogodišnjeg projekta Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića i predstavljanjem novih planiranih sadržaja i aktivnosti.

Druga faza – okupljanje učesnika i upoznavanje sa projektom kroz prezentacije.

Treća faza – organizovanje radionica na kojima učesnici projekta vežbaju stare načine pisanja i upoznaju se sa starom ćirilicom.

Četvrta faza – individualni rad grupa za izradu zadatih radova, tako što bi svaka grupa predstavljala jednu stranu u korespodenciji. Svaka grupa bi dobila svog partnera sa kojim bi se dopisivala – razmenjivala kaligrafske prepise istorijskih izvora, prava pisma koja su vladari srednjeg veka upućivali jedni drugima.

Peta faza – završna manifestacija sa izložbom radova sa druženjem svih učesnika, uz prezentaciju viteških veština i oružja.

Šesta faza – sažimanje rezultata projekta i pisanje izveštaja.

U projektu učestvuju nastavnici i učenici iz pet kragujevačkih osnovnih škola:

  1. OŠ ,,Milutin i Draginja Todorović“
  2. OŠ ,,Moma Stanojlović“
  3. OŠ ,,21 oktobar“

Ostale aktivnosti