3D štampa

3D štampa

28. februar 2014.[:]

CPN izložba „NeMogući dizajn“, na kojoj su predstavljeni trodimenzionalni objekti izrađeni 3D štampom, biće otvorena za posetioce od 4. do 21. marta, u izložbenom prostoru Galerije nauke i tehnike SANU, u Ulici Đure Jakšića 2

 

Izložba Centra za promociju nauke kroz radove mladih dizajnera odgovara na pitanje kako raznovrsni, začuđujući objekti iz sveta nauke mogu da nađu svoju primenu u svakodnevnom životu. Kroz ove konkretne primere, izložba će posetiocima prikazati novu tehnološku paradigmu – 3D štampu.

Šta su 3D štampači?

3D štampači štampaju čvrste objekte zasnovane na kompjuterskim modelima. To su zapravo industrijski roboti koji su u upotrebi već 30 godina, ali su tek u poslednjoj deceniji postali široko rasprostranjeni. Prvi 3D štampač napravio je Čak Hul 1984, godinu dana nakon što je patentirao aparaturu za proizvodnju trodimenzionalnih objekata. Postupak je nazvao stereolitografija – izrada čvrstih objekata „štampanjem“ tankih slojeva materija, jedan preko drugog.

Kako radi 3D štampa?

Prema ideji oca 3D štampe Čaka Hula, zrak ultraljubičastog svetla usmeravamo na površinu posude. Svetlosni zrak koji navodi kompjuter, crta svaki sloj objekta na površini tečnosti. Gde god da snop udari u površinu, fotopolimer se pretvara u čvrstu materiju. Na ovaj način gradi se objekat bilo kog oblika. Kompjuterski softver matematički „rastavlja“ model koji izrađujemo na veliki broj tankih slojeva. Uobičajena debljina sloja je oko 100 mikrometara. Zatim se objekat štampa sloj na sloj.

Šta se može napraviti 3D štampom?

3D štampa veoma je pogodna za brzu izradu prototipova, posebno u procesima istraživanja. Industriji je zanimljiva jer je cena izrade pojedinačnog predmeta relativno niska i ne varira u zavisnosti od toga da li ih pravimo 10 ili 100.000. Industrija se polako otvara prema 3D štampi, pa je tako, na primer, kompanija Najki koristila ovu tehnologiju da bi izradila upadljive patike za američki fudbal, dok druga kompanija, Nju balans, za sportiste izrađuje obuću po meri.

 

 

Kakva je budućnost 3D štampe?

Dugoročni uticaj 3D štampe je još nemoguće sagledati, ali se analitičari slažu da bi on mogao da bude ogroman. Jednog dana mogli bismo čak i kućnim 3D štampačem da izradimo (gotovo) sve što nam padne na pamet. Ispituju se mogućnosti u građevini, pa bi tako prvi objekti na Mesecu, smatraju u NASA, mogli biti izgrađeni upravo zahvaljujući 3D štampi. Ove godine gradi se i prva 3D zgrada. Naučnici smatraju da bi uskoro mogli da jedemo 3D hranu i koristimo 3D lekove, s obzirom na to da je moguće štampati vrlo tanke slojeve, do nivoa molekula, a da se kao mastilo mogu koristiti najrazličitiji sastojci.

Izložba „NeMogući dizajn“

Na izložbi „NeMogući dizajn“ predstavljeni su najbolji radovi sa istoimenog konkursa koji je 2013. godine, uz podršku Centra za promociju nauke, organizovala Laboratorija „3D Impuls“ Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Ova izložba, čiji su autori studenti, mladi dizajneri i inženjeri do 30 godina, predstavlja 3D objekte inspirisane naukom, kao i 3D printer.

Nudeći sasvim sveže rešenje, oni odgovaraju na jedan od najvećih izazova nauke u Srbiji – kako pronaći vezu između fundamentalnih istraživanja i tehnološke primene u privredi i svakodnevici.

————————-

Istražite više o izložbi „NeMogući dizajn“: nemogucidizajn.cpn.rs

 

Ostale aktivnosti